Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 mars 2017

  Köttförbrukningen rekordhög i fjol

  För 2016 var den svenska köttförbrukningen rekordhög, 87,7 kilo per person. Omfördelningen från gris och nöt till fågel fortsatte, och enligt Jordbruksverket finns efterfrågan på ökad inhemsk köttproduktion.

   Förbrukningen av lammkött ökade med 6,2 procent.
  Förbrukningen av lammkött ökade med 6,2 procent. FOTO: Mostphotos

  Under fjolåret minskade förbrukningen av nötkött per person med 0,8 procent och av griskött med 1,8 procent. Det visar statistik från Jordbruksverket. Samtidigt ökade förbrukningen av matfågel och ägg med 5,5 respektive 5,3 procent. Förbrukningen av lammkött ökade med 6,2 procent, och total sett innebär det ett nytt rekord köttförbrukningen i Sverige.

  Den svenska produktionen av nöt- och griskött minskade med 1,4 respektive 0,3 procent. Men enligt Jordbruksverket finns utrymme för en ökad inhemsk produktion. Orsaken är att svenska producentpriser i över två år lagat stabilt högre än i andra EU-länder, utan att påverkas av prisvariationer i omvärlden, vilket tyder på en hög efterfrågan.

  Den svenska produktionen av matfågel och ägg ökade med 8,3 respektive 10,3 procent och trots att även importen ökade så steg den svenskproducerade andelen av förbrukningen.

  Siffrorna för förbrukningen anger åtgången i slakteri- och packeriled. Bortgång i form av ben, svinn och andra förluster gör att konsumtionen av tillagat kött ligger på ungefär hälften av förbrukningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen