Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 10 april 2017

    Kosttillskott gav mer mjölk till kultingar

    Under en studie vid universitetet i Århus har forskare ökat och förändrat råmjölk- och mjölkproduktion hos suggor genom näringstillskott.

    FOTO: Mostphotos

    I en studie vid universitetet i Århus har forskare studerat upptaget av näringsämnen i mjölkkörtlar hos suggor i samband med dräktighet och digivning.

    Studien fokuserade på upptaget av arginin, fiber och fett i förhållande till suggans mjölkproduktion.

    Mjölkkörtlarna hos suggor utvecklas mycket snabbt under slutet av dräktighetstiden tills hon börjar ge di.

    I studien lyckades man, genom att tillföra aminosyror i fodret, öka såväl körtlarnas storlek som deras näringsupptag och produktionen av råmjölk och mjölk hos högproducerande suggor.

    Protein ökade

    Framför allt såg man en förändring i mjölkens sammansättning, där proteinet ökade, samtidigt som laktosen minskade.

    Studien har ökat förståelsen för hur aminosyror tas upp i mjölkkörtlarna och hur de kan öka och förändra mjölkproduktionen. Resultatet gav även en inblick i vilka faktorer som påverkar minskad produktion av råmjölk och mjölk hos suggan, skriver universitetet i Århus.

    Studiens fullständiga namn är: ”Colostrum and milk production in multiparous sows fed supplementary arginine during gestation and lactation1” och den finns att läsa här.

    Fakta om arginin:

    Det är en av de 20 vanliga aminosyrorna i proteiner.

    Arginin hör till gruppen polära, basiska aminosyror.

    Arginin är en essentiell aminosyra (måste tillföras med kosten) för växande barn och svårt sjuka personer.

    Arginin ingår i syntesen av urea.

    Från arginin bildas, huvudsakligen genom inverkan av enzymgruppen NO-syntaser, den viktiga signalsubstansen kväveoxid (NO).

    Källa: National Encyklopedin

    Relaterade artiklar

    Till toppen