Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 mars

  Nu krymper slaktköerna

  Slaktköerna består, men har kortats på många håll, enligt de slakterier ATL talat med.

  – Men ringer du i dag och vill anmäla dina djur för slakt är det hösten 2019 som gäller, säger nötinköpschefen Anders Kälvelid.

  FOTO: Ann Lindén

  I slutet av oktober 2018 skrev ATL om rekordlånga slaktköer för främst nötkreatur i foderbristens spår. KLS Ugglarps kö sträckte sig en bit in på 2019 och den digitala slaktanmälan stängdes ner en tid efter hårt tryck.

  Nu har läget stabiliserat sig, enligt slakteriets inköpschef Paul Robertson, och nötförsäljningen går bra. Men det är fortfarande tre till sex veckors väntetid på nöt från att man anmält sina djur till hämtning och slakt.

  – Men vi närmar oss successivt ett läge där vi inte längre har så mycket väntetid efter utsatt vecka, säger Paul Robertson.

  Nötslakten växte

  På gris- och lammsidan är köerna redan borta och lammkött säljer som smör. Lammslakten ökade med totalt 17 procent i Sverige i början av januari, jämfört med samma månad 2018. Även nötslakten växte med sju procent i månaden.

  Grismarknaden är dock trögare så här års, men väntas komma i gång när grillarna tas fram igen senare i vår.

  Stark Kinaexport

  Paul Robertson ser prisbilden som stabil på alla tre djurslagen de jobbar med. Efterfrågan är särskilt stor på närproducerat kött. Märken som Smålandskött, Skånska gårdar och Västsvenska gårdar går bra, enligt Paul Robertson.

  Även exporten av KLS Ugglarps griskött till Asien, främst Kina, går starkt, med extra draghjälp av den svaga kronan.

  Paul Robertson ser inte heller längre någon risk för utslaktning på suggor som många varnade för i höstas. Nu är insättningen av smågrisar i stort sett i balans igen.

  Uppåt två månaders väntetid

  Väntetiden eller ”slaktkön” på Skövde slakteri är generellt 7-8 veckor efter anmälningsveckan i dagsläget. Det berättar Anders Kälvelid, slakteriets inköpschef för nötkreatur. Men denna försening eller väntetid gäller bara dem som har föranmält sina djur i god tid – och med god tid menar han sommaren 2018.

  – Ringer du i dag och vill anmäla dina djur för slakt är det hösten 2019 som gäller. Så mitt råd till djurbönder är att de måste göra årsplanering. Det är också viktigt att avanmäla djur om det blir några förändringar innan hämtning. Det ska göras minst två veckor förväg, säger Anders Kälvelid.

  Försäljningen av nöt går bra, medan grisköttet säljer sämre av säsongsskäl. Januari och februari är generellt köttslagets sämsta månader. Han räknar inte med några prisuppgångar på kött i år, då det finns ett överskott. Handeln, som alltid har sista ordet, är därmed inte villig att höja sina butikspriser på kött, menar han.

  Stabil prisbild

  Håkan Alqvist, marknadsansvarig på AJ Dahlbergs Slakteri i Brålanda norr om Vänersborg, säger att deras köer är borta sedan i början av året.

  – Anmäler du i dag kan vi slakta djuren inom tre veckor och det är normalt, säger han till ATL.

  Slakteriet har även balans i griskön trots ett överutbud av gris. Men prisbilden är generellt pressad och i början på mars sänkte HK Scan även prispriset med 25 öre.

  – Det är tufft med lönsamheten som alltid, men över lag är prisbilden ganska stabil just nu, och det är generellt lättare att sälja griskött än nöt.

  Anmäl i tid

  Enligt Jan Forssell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter, säger att slaktköerna varierar i landet, ofta runt på en månad, och ibland längre. Men i mitten på april borde de flesta vara i kapp på nötsidan där köerna är längst, tror han.

  Han råder nötproducenter att anmäla sina djur minst ett par månader i förväg för att vara på den säkra sidan.

  – Det är fortfarande besvärligt för de som inte blir av med fullstora djur, och det är särskilt jobbigt för dem med foderbrist, men vi går mot en liten ljusning.

  Slaktstatistik för januari 2019 (antal slaktade djur)

  Nötkreatur: 38 800 med total slaktvikt på 12 500 ton, en ökning med 7 procent, jämfört med januari 2018.

  Grisar: 224 000 grisar, med total slaktvikt på 21 500 ton (-2 procent).

  Får och lamm: 18 500 med total slaktvikt på 390 ton (+17 procent).

  Mängden slaktade fjärderfä: 13 400 ton (-3 procent), varav cirka 95 procent kyckling.

  Källa: Jordbruksverket

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen