Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 november

  Kort Capuppdrag till Jordbruksverket

  Myndigheten får lite över en månad på sig att ta fram förslag på hur en reformerad jordbrukspolitik ska se ut i Sverige.

   Regeringen överväger ett nytt nationellt stöd för betes- och ängsmarker med natur- och kulturvärden.
  Regeringen överväger ett nytt nationellt stöd för betes- och ängsmarker med natur- och kulturvärden. FOTO: Cecilia Persson

  På fem veckor ska Jordbruksverket ta fram ett förslag på vilka åtgärder som ska ingå i den strategiska planen, det vill säga vilka stöd och ersättningar som ska kunna gå till svenska lantbrukare från 2023 till och med 2027.

  Enligt Näringsdepartementet är uppdraget inte så rumphugget som det ser ut. Myndigheten jobbar med frågan löpande sedan tidigare.

  – Det här handlar om att förtydliga en del och ge ytterligare vägledning, det är inte så att de börjar från noll nu i början av november och ska rapportera i december, säger Carl-Fredrik Lööf, ämnesråd på departementet.

  Rörligt mål

  Förtydligandet kommer enligt honom nu eftersom konturerna kring framtidens jordbrukspolitik blivit något tydligare i och med att EU-parlamentet och medlemsländerna slagit fast sina ingångspositioner i de förhandlingar som nyss inletts. Men det är fortfarande mycket som är oklart och det kan bli fler uppdateringar efter den 11 december, då Jordbruksverket ska rapportera huvuddelen av uppdraget.

  – Det är ständigt skytte mot rörligt mål, säger Carl-Fredrik Lööf.

  Regeringen ger även Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå vilka typer av ängs- och betesmarker som kan vara aktuella för ett nationellt stöd utanför den gemensamma jordbrukspolitiken. Det uppdraget ska vara klart senast den 25 januari 2021.

  Strategiska planen

  Den reformerade jordbrukspolitiken ska ge mer handlingsutrymme för medlemsländerna att själva utforma stöd och ersättningar. Den utformningen ska presenteras i vad som kallas en strategisk plan. Även om förhandlingarna om reformen inte är över än, så har den strukturen inte ifrågasatts av vare sig EU-parlamentet eller medlemsländerna.

  LÄS MER: Capbråk på högsta nivåLÄS MER: 14 avgörande frågor i CapförhandlingarnaLÄS MER: Jordbruksverket föreslår kraftigt slimmat landsbygdsprogram

  Relaterade artiklar

  Till toppen