Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2018

  Korslimmat garanterar inte högre virkespris

  Flera företag har investerat i nya anläggningar för korslimmat trä. Men det bidrar inte självklart till högre timmerpriser.

   Setra, tillsammans med Stora Enso och Södra, gör satsningar på KL-trä.
  Setra, tillsammans med Stora Enso och Södra, gör satsningar på KL-trä. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Ganska länge har företaget Martinsons i Västerbotten varit ensamt om tillverkning av KL-trä, det vill säga en byggskiva i massivt trä som tillverkas av korsvis limmade lameller av gran eller furu.

  Men om några år finns fabriker även i Värmland, Dalarna och Halland när Stora Enso, Setra och Södra gör satsningar.

  Att investera i en KL-fabrik är relativt sett dyrt. Stora Enso i Gruvön investerar 45 miljoner euro, motsvarande 435 miljoner kronor när satsningen presenterades i fjol, i sin KL-fabrik i Gruvön. Produktionen blir 100 000 kubikmeter KL-trä. Det kan jämföras med Vidas investering i ett nästan helt nytt sågverk i Nössemark för något år sedan. Företaget har satsat 300 miljoner kronor och produktionen är 150 000 kubikmeter sågad vara. Investeringen i sågverksproduktion är 2 000 kronor per kubikmeter medan investeringen i KL-träproduktion är dubbelt så dyr, 4 350 kronor per kubikmeter.

  Mer betalt inte självklart

  Enligt Sveriges Träbyggnadskansli går det åt cirka 33 kubikmeter KL-trä för en lägenhet på 70 kvadratmeter. I en vanlig villa som byggs med träreglar används 20-25 kubikmeter sågade trävaror, och då är villan troligen större. Men trots att det går åt mer trä i hus med korslimmat trä, är det inte självklart att KL-trä bidrar till att skogsägarna får mer betalt för sitt timmer. Det är nämligen inte den finaste delen av stocken som är råvaran.

  För Setra betyder satsningen på en KL-fabrik att de delar av stocken som har lägst värde kan omvandlas till en exklusiv produkt.

  Höjs timmerpriserna?

  – Det kan jag inte lova, men det blir i alla fall inte sämre. Om Setra kan skapa mer värde av stocken ökar det också i förlängningen betalningsförmågan till skogsbrukaren, säger koncernchef Hannele Arvonen.

  Företagen som satsar på träbyggande:

  Martinsons har investerat 85 miljoner kronor i en ny fabrik för KL-trä i Bygdsiljum i Västerbotten. Fabriken invigdes i mars 2017.

  Stora Enso investerar 45 miljoner euro, cirka 472 miljoner kronor, i en anläggning för KL-trä vid sågverket i Gruvön i Värmland. Fabriken ska starta i början av 2019.

  Setra meddelade tidigare i år att företaget investerar i en KL-fabrik i Långshyttan i Dalarna.

  Södra startar i början av nästa år en mindre anläggning för KL-trä i anslutning till sågverket i Värö i Halland. I planerna ligger en kommande satsning på en större anläggning.

  Derome har investerat 250 miljoner kronor i en husfabrik i Värö i Halland som startar under hösten.

  Lindbäcks invigde i slutet av 2017 sin andra fabrik för industriellt byggda flerbostadshus i trä. Investeringen på Haraholmen i Norrbotten uppgick till cirka 500 miljoner kronor.

  Moelven Byggmoduler har de senaste åren investerat totalt 72 miljoner kronor i sin robotiserade modulproduktion vid anläggningen i Säffle i Värmland för att öka kapaciteten.

  Boklok i Gullringen i Småland, som ingår i Skanskakoncernen, investerar 250 miljoner kronor för att öka produktionskapaciteten med nästan 50 procent.

  Götenehus i Västra Götaland har investerat 60 miljoner kronor i en ny fabrik för industriell volymhusproduktion.

  Eksjöhus i Småland har investerat 100 miljoner kronor i ny volymhusfabrik.

  Grännäs trähus öppnade i början av 2018 en ny fabrik i Gävle. Grännäs trähus tillverkar prefabricerade volymer i trä som monteras samman till flerbostadshus.

  Vida Building i Växjö i Småland ingår i Vidakoncernen. Företaget har gått från en till två fabriker under de senaste åren, och från att bygga styckehus till att i större utsträckning producera moduler till flerbostadshus.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen