Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 augusti 2016

  Kors egenhet viktigare än val av foder

  Kors egna skillnader i metanproduktion är större än effekten av foder. Det visar ny svensk forskning.

   En doktorsavhandling vid SLU visar att en ökad andel grovfoder inte någon större effekt på metanproduktionen.
  En doktorsavhandling vid SLU visar att en ökad andel grovfoder inte någon större effekt på metanproduktionen. FOTO: Ann Lindén

  Rebecka Danielsson visar i sin doktorsavhandling vid SLU på skillnader i metanproduktion mellan individuella kor. En ökad andel grovfoder i foderstaten ger inte någon större effekt på metanproduktionen eller på de vommikrober som producerar metan.

  En teori har varit att en ökad grovfoderandel i foderstaten ger mer metanproduktion.

  Men det visar sig inte stämma i den studie som testade grovfoder/kraftfoder i proportionerna 50/50 respektive 90/10. Resultaten visade att varken metanproduktion eller antalet mikrober som producerar metan skilde sig mellan de olika foderstaterna.

  Samma produktion

  Resultaten visade också att vomfloran skilde sig mellan de olika korna. Ytterligare en studie gjordes med en mer ingående analys av kornas vomflora. Den studien visade att det inte fanns några skillnader i foderutnyttjande eller mjölkproduktion mellan kor med hög eller låg metanproduktion.

  Läs hela studien här

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen