Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 september 2017

  Arla köper danskt mejeri

  Arla köper danska Endrup Andelsmejeri, ett av världens äldsta andelsmejerier.

  Produktionen vid mejeriet har dock legat nere sedan den sista juni år efter att mejeriet dragits med ekonomiska problem en längre tid.

  Under tiden har mejeriets ledning och de 12 andelsägarna försökt att hitta en lösningar för att kunna driva verksamheten vidare och undvika konkurs för mejeriet och andelsägarna.

  Nu heter lösningen Arla.

  Mejerijätten gjort en överenskommelse med andelsmejeriet och mejeriets kreditgivare som gör att berörda mjölkproducenter kan fortsätta leverera mjölk men till Arla. Samtidigt övertar Arla ansvaret för mejeriet och de anställda.

  ”Vi har valt att ingå avtalet för att hjälpa mejeriets mjölkproducenter och deras familjer så de kan få ro att koncentrera sig på sin produktion”, säger Arlas avgående vice vd Povl Krogsgaard i ett pressmeddelande.

  PREMIUM: Hon vill betala bättre för mjölken

  Arla säger också att man undersökt möjligheterna att fortsätta produktion vid Enderup men att man inte i nuläget inte hittat någon ekonomiskt försvarbar lösning för att återuppta produktionen.

  Ett beslut om mejeriets framtid väntas inom den närmaste tiden.

  LÄS OCKSÅ: Högsta mjölkpriset på 10 årVIDEO: Tuborgh om framtiden och sin bonus

  Endrups Andelsmejeri

  Startades 1884 och har räknats som ett av väldens äldsta existerande andelsmejerier.

  Beläget mellan Esbjerg och Holsted på Jyllands västsida.

  Relaterade artiklar

  Till toppen