Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2016

  Köp en get i mobilappen

  Köp en somalisk get i mobilappen! Följ den i text och bild och kanske tjäna en slant på den. Den möjligheten ger Mohamed Jimale och hans bolag Ari.farm, skriver DI Digital.

   Bara ett klick och getterna kan bli dina. 150 dollar styck kostar de.
  Bara ett klick och getterna kan bli dina. 150 dollar styck kostar de.

  Mohammed Jimale kommer från Somalia men bor i Sverige sedan knappt sju år tillbaka. Idén till det annorlunda Crowdfundingkonceptet fick Jimale från en motsvarande app, iGrow, där grödor säljs över nätet till köpare över hela världen. Grödorna odlas av lokala och ofta fattiga bönder som på så sätt får ihop pengar till sitt uppehälle. Av den eventuella avkastning som grödorna kan ge tillfaller en del köparen.

  Men till skillnad från iGrow handlar Ari.farm om att äga en get.

  Framför allt jobb

  – Appen är byggd som ett socialt nätverk. Du kan följa din get och varje gång det händer något nytt, som när din get blir gravid, så får du en bild. Det blir en del jobb för personalen men å andra sidan är ett syfte att skapa arbetstillfällen, berättar Mohamed Jimale för DI Digital.

  Förhoppningen är att appen ska skapa arbetstillfällen men också skapa en slags gemenskap mellan geten och dess ägare. Den första getfarmen är klar och de första 50 getterna har sålts till köpare i Europa. Prislappen för en somalisk get är ca 150 dollar i appen. Det är 30 dollar mer än på marknaden i Mogadishu.

  28 procent avkastning

  Ari.farm hämtar sina intäkter från getternas mjölk. Genom att ta provision när getägarna säljer killingar eller getter och Mohamed Jimale räknar med att en get kan ge en avkastning på 28 procent per år till sin ägare om den får 2-3 killingar om året under en livstid på kanske 15 år.

  Men målet är inte avkastningen. Det är att skapa flera farmer i Somalia och anställa så många som möjligt.

  – Det finns många nomader i Somalia som förlorat sina djur och som behöver jobb, säger Mohamed Jimale.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen