Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 november 2018

  Kontrollmiljoner från regeringen oanvända

  Under 2018 har Livsmedelsverket och Jordbruksverket haft extrapengar från regeringen för att exportkontroller ska bli billigare för företag. Men en stor del av pengarna är fortfarande oanvända.

  – Vi har haft en revision från Sydkorea, men i övrigt har vi inte haft någon inspektion, säger Ellen Anker-Kofoed på Livsmedelsverket till ATL.

  ATL har nyligen berättat om ett kinesiskt kontrollbesök på Arla som från början skulle kosta närmare 43 000 kronor per kontrolltimme. Enligt Livsmedelsverket berodde den höga timpengen delvis på dålig kommunikation mellan parterna. Men bakgrunden är också att det enligt lagen är företagen som ska stå för myndighetens kostnader när det gäller besök från vissa länder dit företagen vill få exporttillstånd.

  Extra miljoner

  För att göra det billigare för företagen beslutade regeringen därför i fjol att Livsmedelsverket och Jordbruksverket skulle ha rätt till sammanlagt 3 miljoner kronor extra under 2018 för just kostnader för­knippade med exportgodkännanden av anläggningar.

  ”Rekvisition ska ske senast den 1 december 2018. Livsmedelsverket och Jordbruksverket ska senast den 28 februari 2019 lämna en rapport om uppdragets genomförande till Regeringskansliet”, står det i beslutet.

   Regeringens beslut. Skärmdump.
  Regeringens beslut. Skärmdump.

  Ont om besökare

  Men just i år har det inte varit några kontroller för nya exporttillstånd. Det besök som skett gällde en uppföljning av export av fläskkött till Sydkorea. För Livsmedelsverket handlade det om kostnader på drygt 600 000 kr och för Jordbruksverket om cirka 60 000 kr.

  – För oss rör det sig om cirka två veckors arbete. Tyvärr, för vi hade gärna velat utnyttja mer av budgeten, säger enhetschef Anna Klarin på Jordbruksverket

  – Vi har jobbat hårt för att få in fler inspektioner, men det är svårt ibland, säger hon.

  Långa processer

  Ellen Anker-Kofoed på Livsmedelsverket berättar om det långa och ofta mödosamma arbete som leder fram till företagskontrollerna med inspektörerna från de länder som kan tänka sig att importera från Sverige. Först sker en så kallad landinspektion, ofta bara på myndighetsnivå. Sen åker delegaterna hem igen för att sedan besluta om de ska komma tillbaka för företagsinspektioner.

  – Jag sitter själv med ett ärende som gäller Filippinerna. Jag låg på varje dag fram till sommaren, men jag fick aldrig något datum. Det skjuts fram och det skjuts fram, säger Ellen Anker-Kofoed.

   Ellen Anker-Kofoed på Livsmedelsverket. Pressbild.
  Ellen Anker-Kofoed på Livsmedelsverket. Pressbild.

  Hoppas på förlängning

  Men så plötsligt kan det lossna, berättar Ellen Anker-Kofoed.

  – Häromåret hade vi fem inspektioner på ett år. Det är så oförutsägbart, säger hon.

  Nu hoppas Ellen Anker-Kofoed på att satsningen på billigare kontroller för hugade exportföretag ska fortsätta.

  – Vi är jätteglada att det här lyfts fram och vi hoppas såklart på en förlängning, säger Ellen Anker-Kofoed.

  Relaterade artiklar

  Till toppen