Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Kontraktspriserna för industrigrönsaker sjunker

  Kontraktspriserna för industrigrönsaker i Belgien sjunker i år. Det är ingen bra nyhet för de svenska odlarna som nu inleder förhandlingar.

  FOTO: Henrik Olsson

  Belgien är den störste producenten av industrigrönsaker i EU och de senaste två åren har många belgiska odlare haft dåliga resultat. 2016 regnade skörden bort och i fjor var det för torrt. Vissa perioder var det så ont om vatten att myndigheterna införde bevattningsförbud.

  På hösten drogs flera av de stora fabrikerna med kapacitetsproblem. Vintermorötter och rotselleri blev stående på fälten. När fabrikerna kom igång hade det regnat så mycket att odlarna hade svårt att komma ut på fälten. En del morötter står fortfarande kvar.

  Grusade förhoppningar

  Därför hoppades producenterna på en ordentlig prisökning i år, men verkligheten är precis den motsatta. Industrin sänker priset på bönor, brysselkål och purjo med tio euro per ton. Priserna på purjo för färskmarknaden har varit låga senaste säsongen. Vissa perioder har priset på Belgiens största purjoauktion, REO, legat på kring tio cent per kilo. Odlarna räknar med en produktionskostnad kring 35 cent.

  En av de få ljuspunkterna är tidig blomkål som stiger med tio euro per ton. Ärtodlarna har haft tre dåliga år. Industrin erbjuder därför en prisökning med 8,3 procent för den fina sorteringen och 3,8 procent för stora ärtor. Kontraktspriserna för resten av grönsakssorterna ligger på samma nivå som i fjor.

  Att klaga hjälper inte. Industrin svar är: Take it or leave it.

  Lägsta resultatet sedan sekelskiftet

  Potatismarknaden i Belgien var dramatisk förra året. Belgapom, som företräder handel och industri, noterade 251,75 euro per ton i februari 2017. I år har den legat på 21,20 euro i flera veckor. Det är den lägsta sedan sekelskiftet. Det rör sig om handeln på den fria marknaden.

  En stor del säljs på kontrakt. Även här erbjuder industrin låga priser inför kommande säsong. Enligt lantbruksorganisation ABS har arealen ökat med 40 procent de senaste tio åren. Det är mycket mer än i grannländerna, men framför allt alldeles för mycket för den belgiska industrin. Lägg därtill att man nu odlar sorter som ger upp till 20 procent mer än bintje som tidigare var standard.

  I år verkar odlarna inse att man måste minska arealen, vissa med så mycket som 25 procent.

  ABS uppmanar sina medlemmar att inte gå med på för låga kontraktspriser och att räkna med produktionskostnader kring 4 500 euro per hektar exklusive lagerkostnader.

  LÄS OCKSÅ: Bokeslundsgården – mångfald i praktikenLÄS OCKSÅ: Tredubbelt pris för ekobeta lockarLÄS OCKSÅ: Kalkyl: Jämför lönsamhet med konventionell och ekologisk odling

  Till toppen