Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 april

  Konsulten: ”Viktigt att alla får tycka till”

  Att göra ett generationsskifte kan både vara en komplicerad finansiell affär lika mycket som en känslomässig affär.

  – Att alla har varit delaktiga i processen och fått tycka till är viktigt är lika viktigt som de hårda värdena.

   – Skriv avtalen när ni är överens och kräv inte absolut rättvisa till sista kronan. Det finns så många andra värden och faktorer att ta hänsyn till, är Tage Erikssons råd vid generationsskiften.
  – Skriv avtalen när ni är överens och kräv inte absolut rättvisa till sista kronan. Det finns så många andra värden och faktorer att ta hänsyn till, är Tage Erikssons råd vid generationsskiften. FOTO: Lena Karlsson

  Det här är en artikel ur tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Det säger redovisningskonsulten Tage Eriksson i Tösse, som jobbat med många ägar- och generationsskiften. Affären inom familjen Bäckström var en relativt stor och komplicerades av en större fastighetsaffär för cirka fem år sedan, som fördröjde skiftet.

  Planeringen påbörjades för 8 år sedan när föräldrarna var strax över 50 år.

  – Det är lite ovanligt med föräldrar som är relativt unga, när de vill börja planera för generationsskifte, men de ville släppa fram den unga generationen, säger Tage Eriksson.

  Att processen tog tid tror han bidrar till att det gick att nå en lösning där alla parter var nöjda.

  – Det är viktigt att inte fatta avgörande beslut för tidigt. Ibland måste saker få ta tid att mogna men det kan också ske annat som gör att man måste ändra, säger Tage Eriksson.

  Det är inte bara den som övertar som ska få så gynnsamt ekonomiskt övertagande som möjligt. De som lämnar måste också få sitt, de har jobbat ihop till det som lämnas över.

  – De måste också få någon utkomst oavsett om det är en engångsuppgörelse eller över ett antal år. Man måste även ha med ett kompensationstänk när avtalen skrivs. Till exempel om gården skulle säljas några år senare till ett högre belopp.

  – Men det viktigaste av allt – skriv avtalen när ni är överens och kräv inte absolut rättvisa till sista kronan. Det finns så många andra värden och faktorer att ta hänsyn till och diskutera innan slutliga avtalen skrivs.

  Tips på vägen

  • Sätt en målsättning – när man säger vad man vill brukar man också komma dit.

  • Ha möten och dokumentera allt väsentligt som sägs eller beslutas. Låt det vara högt i tak i diskussionerna.

  • Kunskaper i företagsekonomi underlättar.

  • Ju större företag – desto lättare kan det gå snett

  • Ta hjälp av andra experter och lyssna gärna med yrkeskollegor som nyligen gjort samma resa.

  Det här är en artikel ur tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen