Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2018

  Consids VD: Vi vill göra rätt för oss

  Sunda värderingar är nödvändiga för att rekrytera personal till ett konsultföretag som Consid.

  – Det är väldigt viktigt att ha ett varumärke med många positiva attribut, säger VD Peter Hellgren.

  Att Consid har huvudkontoret i Jönköping gör det inte nödvändigtvis svårare att hitta personal. Tvärtom, menar VD Peter Hellgren.

  – Vi ser en tydlig trend att många blir hemvändare. Efter studierna försvinner de iväg ett antal år, men i takt med att de bildar familj så vänder de tillbaka. Det kan också vara skönt att komma närmare sina föräldrar och få lite avlastning.

   Som delägare och VD för framgångsrika IT-konsulten Consid har Peter Hellgren kunnat föra ut vinsten som aktieutdelning till ett ägarbolag i Nederländerna. Delar av vinsten beskattas i Sverige enligt reglerna för fåmansbolag.
  Som delägare och VD för framgångsrika IT-konsulten Consid har Peter Hellgren kunnat föra ut vinsten som aktieutdelning till ett ägarbolag i Nederländerna. Delar av vinsten beskattas i Sverige enligt reglerna för fåmansbolag. FOTO: Börge Nilsson

  Ett företag som är så beroende av personalen som en konsultfirma i IT-branschen, kan bara växa om det lyckas locka rätt personer.

  Tufft att hitta rätt kompetens

  – Vi befinner oss på en marknad där det är tufft att hitta rätt kompetens, säger Peter Hellgren som inte bara konkurrerar med IT-branschen, utan också med företag i andra branscher och myndigheter som alla söker folk att anställa på sina egna IT-avdelningar.

  Att en bostad i Jönköping kostar hälften så mycket som i Stockholm spelar säkert också in. Men pengar har inte lika stor betydelse som förr, då lönen vägde tyngst för de eftertraktade IT-konsulterna.

  – Idag är det mycket mer värderingar som vägs in när man väljer sin framtida arbetsplats. En bra arbetsplats, spännande kunder och i övrigt sunda värderingar blir enligt vår uppfattning allt viktigare, säger Peter Hellgren.

  ”Vi gör rätt för oss”

  Av Consids hemsida framgår att olika tävlingar och utmärkelser som föreningar eller företag delar ut hjälper bolaget att bygga sitt varumärke.

  – Vårt motto har varit att starta det bolag som vi själva ville jobba på och som kvalitetsmedvetna kunder vill jobba med, säger Peter Hellgren när ATL träffar honom på hans kontor i Jönköping för att få veta mer om hans ägarbolag i Amsterdam.

  Du är ju stor leverantör till staten. Skulle det vara ett problem värderingsmässigt om skattepengar försvinner från Sverige genom den konstruktionen?

  – Självklart. Både våra medarbetare och kunder har all anledning att förvänta sig att vi gör rätt för oss, svarar Peter Hellgren.

   Jönköpings IT-konsult Consid har mer än femfaldigat sin omsättning medan Jordbruksverket byggt sitt IT-system för jordbrukarstöd. Consid ligger högst i upphandlingen och får alltid första frågan om nya uppdrag.
  Jönköpings IT-konsult Consid har mer än femfaldigat sin omsättning medan Jordbruksverket byggt sitt IT-system för jordbrukarstöd. Consid ligger högst i upphandlingen och får alltid första frågan om nya uppdrag. FOTO: Börge Nilsson

  Consid

  Startades år 2000 av Peter Hellgren och Henrik Sandell. I mars 2002 bildades ägarbolaget Consid Holding B.V. som finansiellt holdingbolag med adress i Amsterdam, Nederländerna.

  Idag är Consid en koncern med nio bolag i Sverige vars vinster i form av aktieutdelning hamnar i det holländska ägarbolaget. Vid slutet av 2018 förväntas koncernen ha 750 anställda och omsätta 850 miljoner kronor. Hälften av omsättningen kommer från kunder i offentlig sektor, hälften från privatägda.

  Nomineringar och priser

  En rad företag och branschsammanslutningar utser varje år olika titlar. Consid förekommer ofta i sådana sammanhang. Här är ett urval:

  • Publishingpriset (fyra nomineringar).

  • Årets HR-team.

  • Human Growth Award.

  • Karriärföretag 2016, 2017 och 2018.

  • Sveriges bästa arbetsgivare 2017.

  • Sveriges snyggaste kontor 2018 (huvudkontoret i Jönköping nominerat. Tidigare har kontoren i Värnamo, Stockholm och Linköping varit nominerade.)

  • Superföretag 2018 (koras av affärstidningen Veckans Affärer) för sjätte året i rad.

  • Gasellföretag 2018 (koras av Dagens Industri) för sjunde året i rad.

  • Årets VD 2018 (Peter Hellgren nominerad i klassen stora företag. 2016 vann han titeln i kategorin mellanstora företag.)

  Relaterade artiklar

  Till toppen