Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 juni 2018

  Konkurrensverket: "Tillför mer pengar för offentliga upphandlingar av råvaror"

  Konsumenterna värderar svensk mat högt, men konkurrensen från billigare importerad mat är fortsatt stor. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

   En ökad användning av olika märkningar underlättar för de konsumenter som gärna köper svenska livsmedel, skriver Konkurrensverket i en rapport till regeringen.
  En ökad användning av olika märkningar underlättar för de konsumenter som gärna köper svenska livsmedel, skriver Konkurrensverket i en rapport till regeringen. FOTO: Frida Jonson

  På uppdrag av regeringen har Konkurrensverket analyserat konkurrensen i livsmedelskedjan och konsumenternas betydelse för utvecklingen inom handel och produktion. Verket lyfter bland annat fram e-handelns positiva inverkan på konsumenternas möjlighet att göra direkta prisjämförelser. En ökad användning av olika märkningar gör det dessutom lättare att informera sig om produkternas ursprung – till gagn för de många konsumenter som gärna köper svenska livsmedel.

  – Ökad import har gett ett större utbud av produkter till lägre priser. När konsumenterna i stället väljer svensk mat så är det bra för svensk livsmedelsproduktion, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

  Pris i fokus

  Trots detta har offentliga upphandlingar ofta ett starkt fokus på pris, konstaterar Konkurrensverket. Ändå både kan och får utvärderingen av anbud omfatta en mängd olika kvalitets- och hållbarhetskrav.

  ”Hållbarhetskrav vid offentlig upphandling av livsmedel kan ge svenska livsmedelsproducenter bättre förutsättningar att konkurrera med importerade livsmedel, men det är ofta förenat med en högre kostnad för offentliga inköpare”, skriver Konkurrensverket.

  – Om inte mer resurser tillförs och kostnader för inköp av råvaror tillåts öka, kommer det sannolikt inte att ske några större förändringar av offentliga inköp av livsmedel med hållbarhetskrav, eller att mindre leverantörer lägger fler anbud, säger Rikard Jermsten.

  LÄS MER: Billigt eller svenskt? Det beror på vilken typ av konsument du ärLÄS MER: Upphandlingsseger för Wermlands MejeriLÄS MER: Ministern peppad av ny exportrapport

  Relaterade artiklar

  Till toppen