Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 april 2019

  Konkurrensverket stoppar ostaffär

  Sveriges konsumenter skulle bli förlorare om företagskoncentrationen på marknaden för licensiering av ostvarumärkena Präst, Herrgård och Grevé skulle genomföras. Det anser Konkurrensverket som har beslutat att förbjuda affären.

   Ostvarumärkena Präst, Herrgård och Grevé skulle säljas till ett bolag som kontrolleras av Arla, Norrmejerier och Falköping – nu stoppar Konkurrensverket affären.
  Ostvarumärkena Präst, Herrgård och Grevé skulle säljas till ett bolag som kontrolleras av Arla, Norrmejerier och Falköping – nu stoppar Konkurrensverket affären. FOTO: Mostphotos

  Som ATL tidigare har rapporterat om beslöt sig Konkurrensverket i februari för att titta närmare på den affär som ostkriget just nu handlar om – att sälja rätten till ostarna Herrgård, Grevé och Präst till ett bolag som kontrolleras av Arla, Norrmejerier och Falköping. Nu har verket beslutat sig för att sätta stopp för affären.

  ”Det är viktigt att slå vakt om konkurrensen i livsmedelskedjan. Om konkurrensen försämras är det alltid ytterst konsumenterna som drabbas. Det kan leda till högre priser och ett minskat utbud”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

   Rikard Jermsten, generaldirektör Konkurrensverket.
  Rikard Jermsten, generaldirektör Konkurrensverket. FOTO: Andreas Eklund

  Affären var upplagd så att endast de tre tidigare nämnda mejeriföretagen gemensamt skulle kontrollera Svensk Mjölk AB, och därmed de tre aktuella ostvarumärkena. Koncentrationen skulle innefatta en samverkan mellan tre av fyra producenter av Präst, Herrgård och Grevé kring licensvillkoren för dessa varumärken, såsom prissättning, försäljningsvillkor och produktutformning. Koncentrationen skulle därmed ge de tre tänkta ägarföretagen ökade möjligheter och incitament att försämra konkurrenters villkor för tillgång till den nödvändiga licensen, men även minska konkurrensen inbördes mellan dem, menar Konkurrensverket. Något som skulle kunna leda till prishöjningar och konkurrenssnedvridningar på redan koncentrerade marknader med höga inträdeshinder, skriver verket i sitt pressmeddelande.

  Konkurrensverket köper inte de tre företagens påstående om att affären skulle bevara varumärkesskyddet för de tre ostarna och därmed säkerställa kvaliteten.

  Konkurrensverket konstaterar i stället att det finns andra och mindre konkurrensbegränsande sätt att säkerställa kvaliteten på ostsorterna och att de även i fortsättningen produceras på svensk mjölkråvara enligt befintliga recept och metoder.

  ”Det är med konsumenternas bästa för ögonen som vi har beslutat att förbjuda den tänkta affären”, säger Rikard Jermsten.

  Läs mer: Konkurrensverkets samanfattning av beslutet

  Relaterade artiklar

  Till toppen