Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2016

  "Konkurrensutsätt Lantmäteriet"

  De långa väntetiderna får Kristdemokraterna, KD, att föreslå att Lantmäteriet ska få konkurrens av privata aktörer skriver Dagens Industri.

   "Man behöver öppna upp för konkurrens", säger Caroline Szyber, KD.
  Bild 1/2 "Man behöver öppna upp för konkurrens", säger Caroline Szyber, KD. FOTO: KD
   Långa handläggningstider får KD att göra utspel om att konkurrensutsätta Lantmäteriet.
  Bild 2/2 Långa handläggningstider får KD att göra utspel om att konkurrensutsätta Lantmäteriet. FOTO: Jan Danielsson

  Utspelet om att konkurrensutsätta Lantmäteriet finns med i Kristdemokraternas budgetförslag. KD anser att långa handläggningstider för till exempel fastighetsbildningar bland annat bromsar byggandet. Orsaken till väntetiderna är bland annat brist på lantmätare.

  ATL har tidigare rapporterat om de långa väntetiderna, bland annat hur ett ärende om en skogsväg tog 5,5 år.

  ”Myndigheten har fått stänga kontor på grund av arbetskraftsbrist. För att göra yrket mer attraktivt behöver man öppna upp för konkurrens”, säger Caroline Szyber, kristdemokrat och ordförande i riksdagens civilutskott, till DI.

  Arbetsuppgifter som mätningsdelen i en förrättning skulle lika gärna kunna göras av konsulter, byggföretag eller fastighetsägare menar KD och pekar på att det i andra länder finns certifierade företag som utför sådana moment.

  Relaterade artiklar

  Till toppen