Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 maj 2018

  Dyrt för markägare med kommunalt VA

  Kommunalt VA eller eget reningsverk? För Roland Karlsson kostar Köpings kommuns alternativ 37 000 kronor mer, bara i årliga avgifter.

   ”Jag lever på hoppet att regeringens nya utredning ska ge ett resultat som väcker tillräckligt med opinion för att kommunen ska ändra sig”, säger Roland Karlsson.
  ”Jag lever på hoppet att regeringens nya utredning ska ge ett resultat som väcker tillräckligt med opinion för att kommunen ska ändra sig”, säger Roland Karlsson. FOTO: Per Groth

  Pensionären Roland Karlsson bor på en jordbruksfastighet vid Mälarens norra strand. Fastigheten rymmer totalt åtta byggnader med vatten och avlopp. Tidigare hade han även tio fritidsfastigheter på arrenderad mark som fastighetsbildades på 90-talet. För att få tillstånd till detta byggdes en gemensam VA-anläggning i samarbete med Köpings kommun.

  – Den har fungerat klockrent i 25 år och ingenting släpps ut i Mälaren, säger Roland Karlsson.

  Vill ha egen lösning

  Problemen började när en sommarstugeförening i närheten ville utöka fastigheternas byggrätt. Nu vill Köpings kommun lägga en sjöledning och dra kommunalt vatten och avlopp till fastigheterna i verksamhetsområdet.

  – Jag ville först bygga ett reningsverk till gemensamhetsanläggningen med kapacitet att ansluta min jordbruksfastighet men det blev blankt nej, säger Roland Karlsson.

  Istället försökte han ersätta jordbruksfastighetens trekammarbrunn med eget reningsverk som enligt offert skulle kosta 255 000 kronor. Kommunens anslutningsavgifter ger istället en totalsumma på cirka en miljon kronor för jordbruksfastigheten.

  Hög årskostnad

  Men detta är inte Roland Karlssons största bekymmer. Eget reningsverk skulle ge en årlig kostnad för drift och slamtömning på 3000 kronor, Köpings kommuns alternativ kostar 40 000 kronor per år. Avlopp i båthus, magasin och pannrum används mycket sparsamt men kostar ändå full taxa.

  – Jag var med och byggde en modern VA-anläggning med kommunen och får vid 75 års ålder veta att efterföljande generation måste betala 40 000 kronor varje år. Allt det här har fått mig att må psykiskt dåligt, säger Roland Karlsson.

   Roland Karlsson anser att kommunens plan innebär risker för orenat avloppsvatten ut i Mälaren.
  Roland Karlsson anser att kommunens plan innebär risker för orenat avloppsvatten ut i Mälaren. FOTO: Per Groth

  Han framhåller också att kommunens plan innebär risker för att orenat avloppsvatten släpps ut i dricksvattentäkten Mälaren om sjöledningen skadas eller om pumpar havererar. 170 fastighetsägare har överklagat kommunens VA-plan och taxor till Förvaltningsrätten, ärendet om sjöledningen utreds av mark- och miljödomstolen.

  Ser till helheten

  Köpings kommuns VA-chef Elin Granberg menar att kommunen i ett antal år har försökt hitta enskilda och samfällda lösningar i trakten men att det inte har fungerat.

  – Vi kom fram till att det här området kräver kommunalt ansvar eftersom det är så tätbebyggt. Verksamhetsområdet är beslutat i kommunfullmäktige, då tittar vi inte på enskilda lösningar utan ser till helheten, säger Elin Granberg.

  Till toppen