Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 april

  Kommunalrådet: Lösningen kommer att bli till det bättre

  – Betesdrift är en verksamhet som betyder jättemycket och vi behöver fler entreprenörer som Vilhelm Nilsson, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

   Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, lovar att ”lägga på ett kol” för att få fram en ny strategi för ökad betesdrift och hitta en överenskommelse med arrendatorn Vilhelm Nilsson.
  Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, lovar att ”lägga på ett kol” för att få fram en ny strategi för ökad betesdrift och hitta en överenskommelse med arrendatorn Vilhelm Nilsson. FOTO: Uppsala kommun

  Det är ett självkritiskt kommunalråd som medger att det inte hänt så mycket när det gäller den sedan två år utlovade strategin för kommunens naturbetesmarker. Trots att Uppsala vill vara ”Sveriges bästa landsbygdskommun” och trots en politisk enighet om vikten av naturbetesmarker, så har det gått trögt. Personalbyte har spelat in, men även attityden från kommunens sida.

  – Vi måste bättre sätta oss in i de gröna näringarnas villkor och vi måste ha förståelse för motparten. Det har vi inte alltid haft. säger Erik Pelling.

  Ändring i höst

  Men nu ska det bli ändring på detta, lovar kommunalrådet. Mark- och exploateringsutskottet har fått i uppdrag att ta fram en strategi för ökade betesdrift och kommer ta hjälp av Upplandsstiftelsen som sköter många naturvårdsområden. Strategin ska vara klar under hösten.

  Erik Pelling vet att fler arrendatorer än Vilhelm Nilsson är frustrerade över dagens situation och att man därför behöver ”lägga på ett kol”.

  – Betesdrift stärker lantbruksnäringen, är bra för medborgarna som får möjlighet till rekreation, bra för miljön och är ett rationellt sätt att sköta grönområdena. Det finns egentligen inga nackdelar.

  Samma mål

  Parallellt kommer man jobba för att hitta en överenskommelse med Vilhelm Nilsson.

  – Han kan känna sig trygg i att vi delar samma målsättning och att lösningen kommer att bli till det bättre för honom. Vi är självkritiska när det gäller hur vi som kommun har agerat tidigare. Vi vill inte bli av med hans viktiga verksamhet, vi vill ha fler som Vilhelm!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen