Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2016

  Kommun satsar 17 miljoner i mjölkgård

  Göteborgs kommun satsar 17 miljoner kronor på att bygga om Häljereds gård.

   Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) och arrendatorn Ronny Johansson vid grunden till det nya kostallet på Häljereds gård.
  Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) och arrendatorn Ronny Johansson vid grunden till det nya kostallet på Häljereds gård. FOTO: Göteborgs stad

  Häljereds gård är en av fem kvarvarande mjölkgårdar i Göteborgs kommun. Det är också den sista som ägs av kommunen.

  Nu väljer kommunen att satsa 17 miljoner kronor på att nytt kostall med mjölkrobot, ombyggnad av befintligt stall och ny gödselbrunn. Gården ska också förberedas för ekologisk drift. Det ska också bli en visningsdel för att kunna ta emot skolelever och andra intresserade och visa hur mjölkproduktion går till. Tanken är att både bli bättre på lokalproducerad mat och att unga ska få öka förståelse för hur mat produceras.

  – Jag tror inte att konsumenter idag förstår riktigt var maten kommer ifrån eller hur det fungerar och att stad och land är beroende av varandra. Det blir en väldigt fin möjlighet för alla i Göteborg att komma hit och titta, säger mjölkbonden Ronny Johansson, som arrenderar Häljereds gård av kommunen, till Radio Göteborg.

  Pengarna ska användas till att förbereda för en biogasanläggning för att göra gården självförsörjande på el.

  Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård är dock kritisk till satsningen. Till Radio Göteborg säger han att gården i stället borde säljas.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen