Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2018

  Kommun döms betala 48,5 miljoner till potatisbonde

  Potatisbonden Carl von Celsing får ersättning från Eskilstuna kommun på 48,5 miljoner kronor efter en dom på tisdagen.

  – Det var väntat, säger han efter beskedet.

  FOTO: Johan De Meester/IBL och Fredric Sommer/Mostphotos

  Processen mellan Carl von Celsing, ägare av Rossviks säteri söder om Eskilstuna, och Eskilstuna kommun har pågått sedan 2014 när kommunen förklarade hans mark som vattenskyddsområde. Det innebar att han inte kunde använda växtskyddsmedel vilket fick till följd att han inte kunde fortsätta att odla potatis på marken.

  von Celsing begärde då ersättning för förlorad inkomst och 2016 fastslogs att Eskilstuna kommun skulle betala 48,5 miljoner kronor i ersättning för förlorad inkomst. Domen överklagades men på tisdagen dömde mark- och miljööverdomstolen igen att kommunen skulle betala de 48,5 miljoner kronorna och rättegångskostnader på knappt en halv miljon kronor. Carl von Celsing är inte förvånad efter domen:

  – Jag är hyfsat återhållsam innan den vunnit laga kraft men det var väl väntat att det blev såhär. Det har man ju kunnat se på tidigare domar, säger han till ATL på onsdagen.

  ”Man får vara uthållig”

  Carl von Celsing har bedrivit potatisodling på de 192 hektaren från 2009 fram till Eskilstuna kommun beslutade att området skulle skyddas. Processen, som pågått sedan 2014, är ännu inte slut och kommunen har fram till den 18 oktober på sig att överklaga.

  – Man får vara uthållig, det är väl slutsatsen man kan dra, säger Carl von Celsing.

  Sedan 2014 har han odlat spannmål på marken.

  Relaterade artiklar

  Till toppen