Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2019

  Kommissionärsförslaget okänt kort

  Kandidaten till ny jordbrukskommissionär är okänd för både landsbygdsministern och LRF-ordföranden. Entusiasmen för den nya handelskommissionären är större.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hoppas att det inte blir något avbrott i reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken i samband med kommissionärsbytet.
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hoppas att det inte blir något avbrott i reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken i samband med kommissionärsbytet. FOTO: Stefan Lindblom

  Både landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och LRF:s ordförande Palle Borgström håller sig till allmänna ordalag när de kommenterar Janusz Wojciechowskis kandidatur till posten som EU:s jordbrukskommissionär. Polacken har inte haft den sortens uppdrag som gjort att han kommit i kontakt med en svensk minister eller ordföranden för den svenska bondelobbyn, så ingen av dem har någon personlig erfarenhet av honom.

  – Det som är viktigast är att förhandlingarna med Cap-reformen förs i land på ett bra sätt. Jag hoppas att man bygger vidare på det ganska gedigna arbete som redan gjorts, säger Jennie Nilsson.

  Upp till parlamentet

  Janusz Wojciechowskis reseräkningar från hans tid som EU-parlamentariker utreds just nu av EU:s bedrägerimyndighet, Olaf. Landsbygdsministern vill inte säga om det påverkar hennes syn på hans kandidatur, utan hänvisar till EU-parlamentet vars uppgift det är att granska kommissionärskandidaterna.

  – Jag har förtroende för den processen, säger hon.

  Palle Borgström konstaterar att det inte är ovanligt att personer som inte haft någon hög jordbrukspolitisk profil tidigare blir jordbrukskommissionärer, eller svenska landsbygdsministrar. Att man inte har några etablerade kontakter med en sådan person behöver inte vara ett problem för LRF.

  – Vi har rutinen för att arbeta upp relationer.

  Välkänt namn

  Någon som däremot är välkänd är kandidaten till posten som handelskommissionär. Avgående jordbrukskommissionären Phil Hogan är ett bra val, tror Jennie Nilsson.

  – Han är sansad, inte rädd för att vara tydlig och han har bevisat att han har förmågan att föra frågor framåt.

  Palle Borgström är också nöjd.

  – Det är väldigt viktigt, och en fördel för oss, att ha en handelskommissionär som förstår jordbruksfrågorna fullt ut, och det gör han. Jag tror det här är det bästa vi kunde hoppas på.

  EU-parlamentets jordbruksutskott kommer att hålla en utfrågning med Janusz Wojciechowski inom den närmaste månaden. Det är EU-parlamentet som ger det slutgiltiga godkännandet till hela den nya EU-kommissionen. Går allt enligt planerna tillträder de nya kommissionärerna den första november.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen