Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 maj

  Kolla ekonomin noga innan du tecknar nytt arrende

  Teckna arrendeavtal eller inte? ATL:s ekonomicoach reder ut hur du ska tänka för att säkerställa att arrendet ger ett positivt ekonomiskt utbyte i verksamheten.

  Jag har en granne som har bestämt sig för att arrendera ut sin gård, cirka 60 hektar. Grannen har frågat mig om jag är intresserad men jag vet också att han har frågat andra jordbrukare i närområdet. Jag vill gärna ha mer mark, men inte till vilken kostnad som helst. Jag undrar hur jag ska tänka: vilket pris kan jag betala?

  Tomas P

  Roligt att du ställer frågan och att du har fått möjlighet att kunna arrendera till mark! Eftersom din jordägande granne har frågat fler i området så är det troligt att han vill ha det vi kallar ett marknadsmässigt arrende. Han vill inte bara att det är du, Tomas, som ska arrendera.

  Till att börja med är det bra att du redan nu har fått frågan. Då måste du inte fatta ett snabbt utan att har tid för en ordentlig analys.

  Du vill betala ett arrende som både du och jordägaren är nöjda med. Då har prisbilden på arrenden i din region betydelse för vad som är rimligt.

  Här är några enkla frågor som är bra att du ställer till dig själv innan du bestämmer dig:

  • Hur mycket kan jag betala för arrendet?

  • Vad kommer jag att tjäna på det nya arrendet?

  • Hur många nya investeringar behöver jag göra för att logistik och arbete ska fungera bra?

  • Varför vill jag arrendera mer mark?

  Jag tänkte ge några förslag på hur man kan tänka när det är aktuellt med nytt arrende. Ibland upplever jag att viljan att få tillgång till mer mark är starkare än önskan att göra en fullständig ekonomisk analys innan kontraktet skrivs under. Tänk på att det om fem år kan vara svårt att justera ned den arrendesumma som du har när du tillträder, även om du senare tycker att det är för dyrt.

  En avkastningsvärdering på det nya arrendet ger en inblick i vilket tillskott det ger i verksamheten. Då kan du komma fram till vilken arrendenivå du vill ligga på. Räkna på både bästa och sämsta utfall med avkastning och priser för att du ska få en så bra riskbedömning som möjligt med ett nytt arrende.

  På frågan om det finns behov av nya investeringar är svaret ofta: ”nej, jag har maskiner så jag klarar mig flera år, även med större areal än den som är i det nya arrendet”. Gör en ärlig bedömning när du ser på dina kommande investeringar!

  Alltför ofta ser vi att det blir aktuellt med ny traktor – lite större – och lite bredare maskiner för varje ny investering som görs. Investeringarna kommer även tidigare än planerat. Det ger då onödigt höga maskinkostnader.

  I vissa fall innebär ett nytt arrende att du får ett bättre arealunderlag för foder till din djurproduktion eller att du får spridningsareal för din stallgödsel. Det kan även vara så att du med lite mer areal kan jobba mer hemma på gården.

  Oavsett övriga skäl att ta arrendet vill du ändå att det ska ge ett positivt ekonomiskt utbyte i din verksamhet.

  Ställ din fråga till våra experter!

  ATL:s experter svarar på dina frågor inom olika ämnen. Skicka in din fråga du också!

  Elenore Wallin, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland, svarar på frågor om din och företagets ekonomi. Mejla till: ekonomicoach@atl.nu

  Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & co, svarar på dina frågor om juridik. Mejla till: juristen@atl.nu

  Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, svarar på dina frågor om vegetabilier och animalier, företagande, energi och biomassa samt klimat och miljö. Mejla till: lantbruksfragan@atl.nu

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen