Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars 2015

  "Knivstick mot landsbygden"

  Regeringens aviserade höjning av diesel- och bensinskatten faller inte i god jord hos Ulf Berg, moderaternas landsbygdspolitiska talesperson och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

  Regeringen föreslår en höjning av skatten på diesel med 48 öre och med 44 öre per liter på bensin. Att de gröna näringarna kompenseras räcker inte, enligt Ulf Berg (M):

  – Redan nu ligger dieselskatterna för högt och kostnadsnivåerna är för höga i Sverige, säger Ulf Berg till ATL.nu.

  – De som inte är bönder kompenseras inte. Detta är ytterligare ett knivstick mot landsbygden och landsbygdsborna. Vi har redan en av de högsta urbaniseringsnivåerna. Då måste vi skapa magneter för landsbygden och där vi inte tvingas flytta för att det blir ett för stort hål i plånboken, fortsätter han.

  Även LRF är kritiskt till höjningen av skatten på bensin och diesel, men välkomnar den kompensation som aviserats för lantbruks- och skogsföretag. LRF riktar också kritik mot de förändringar som regeringen föreslår om beskattningen av biodrivmedel och förnybar energi. 

  – Utvecklingen mot en energisektor som är mer oberoende av fossila bränslen behöver stabila och konkurrenskraftiga spelregler. Därför är regeringens förslag om skattehöjningar på förnybar energi och biodrivmedel som presenterades i dag kontraproduktiva, säger Helena Jonsson i ett pressmeddelande. 

   

  LÄS MER: Höjning av dieselskatten – men gröna näringarna kompenseras.
  LÄS MER: Ingen skatt på handelsgödsel 2016.

  Relaterade artiklar

  Till toppen