Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2020

  Knäckvecka för Capreformen

  Nästa vecka kan bli avgörande för framtidens jordbrukspolitik. Och sojakorvens framtid.

  EU-parlamentet och Rådet är redo att slå fast sina ingångspositioner inför förhandlingarna mellan de lagstiftande institutionerna. Säger de i skrivande stund i alla fall. Man ska aldrig utesluta att EU-politiska processer i allmänhet och den gemensamma jordbrukspolitiken i synnerhet, i sista minuten gör en U-sväng eller tvärbromsning när det visar sig omöjligt att enas. EU är extremsportversionen av det kompromissande som all demokrati bygger på. Om nationellt beslutsfattande är längdåkning är EU:s puckelpistskidskytte.

  Det tyska ordförandeskapet är inställt på att låta jordbruksministerrådet, ursprungligen planerat för måndag och tisdag, fortsätta in på onsdagen. Förhandlingarna får pågå tills man är överens. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) får packa för ett tre skjorte-möte, för att använda ett etablerat Brysselmått på möteslängd.

  I EU-parlamentet, där insynen är större, har ammunitionen ibland varit skarp. Jordbruksutskottet och Miljöutskottet skulle enas om vissa delar av lagstiftningspaketet men överläggningarna bröt samman i somras. Och när Jordbruksutskottet höll möte i veckan kom det fram att de tre största partigrupperna, borgerliga EPP, Socialdemokraterna och liberala Renew, enats om delar av paketet. Det ger dem majoritet för sina förslag, förutsatt att alla deras ledamöter följer partigruppslinjen.

  Uppgörelsen uppskattades inte av de mindre partigrupperna, som lär ladda med sina egna förslag, trots uppmaningarna från Jordbruksutskottets presidium att hålla igen med sådana. Ju fler ändringsförslag, desto mer komplicerad omröstningsprocedur och desto större risk att slutdokumentet innehåller varandra motsägande formuleringar. Blir omfattningen på förslagen för stor kan det bli nödvändigt att skjuta på omröstningen som, än så länge, är satt till nästa vecka.

  Lobbyingen är intensiv inför knäckveckan. Miljöorganisationer kampanjar för högre gröna ambitioner, bondeintressen för bibehållna stöd utan allt för höga krav och vegolobbyn försvarar rätten att kalla en sojakorv en korv medan köttförespråkarna hävdar att det inte finns någon stek utan döda djur. Sojakorvens överlevnad avgörs dock inte nödvändigtvis nästa vecka. Antar EU-parlamentet förslaget att vissa mat-termer bara ska få användas för animalieprodukter ska det fortfarande förhandlas med Rådet och EU-kommissionen. Och där har intresset för den frågan hittills varit lägre än kötthalten i en rödbetsbiff.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen