Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 september 2018

  Knäckfrågan: Volym eller kvalitet?

  Äntligen växer vallen. Årets sista skörd kan bli räddningsplankan på många gårdar. Men det gäller att göra rätt avvägningar mellan volym och kvalitet.

   Vall i god tillväxt.
  Vall i god tillväxt. FOTO: Marcus Frennemark

  ATL har pratat med rådgivare på olika platser i landet och de är överens om att så länge vallen växer kan skörden vänta, i alla fall om det är volym man vill åt.

  – Men finns möjligheten att ta in den önskade mängden med en tidigare skörd så är det förstås bättre och billigare, säger Torbjörn Lundborg, rådgivare på Växa Sverige med placering i Falköping.

  Nederbörd i kombination med att det fortfarande är varmt har gjort att vallen växer bra i Västra Götaland. Torbjörn Lundborg har gjort många foderinventeringar och på flera gårdar handlar det om att få ihop 1 500-2 000 kilo torrsubstans (ts) per hektar i den sista skörden för att klara stallperioden.

   Årets sista vallskörd kan hämta in lite av det som förlorats tidigare.
  Årets sista vallskörd kan hämta in lite av det som förlorats tidigare. FOTO: Marcus Frennemark
   Torbjörn Lundborg.
  Torbjörn Lundborg. FOTO: Marcus Frennemark

  – Det känns inte orimligt. Jag klippte prover på en ekogård i förra veckan och där fick vi ihop 1 000 kilo ts per hektar. Den vallen ska stå några veckor till så det känns hoppfullt. Och på konventionella gårdar borde det kunna bli betydligt mer än så, säger Torbjörn Lundborg.

  Birgitta Gunnarsson, rådgivare på HIR Skåne, ser en riktigt bra vallskörd på ingång. Det kan hjälpa upp situationen på många gårdar.

  – Vallen har en väldig kapacitet. Det är som om vallen är programmerad att växa ett visst antal centimeter per säsong. Har den inte klarat det på de första skördarna, så kommer den på sista skörden, säger Birgitta Gunnarsson.

  Jaga ts

  På de flesta gårdar krävs det mer volym och därför rekommenderar hon lantbrukarna att vänta så länge som möjligt med skörden.

  – Är det bra väder kan man vänta in i oktober eller till och med till slutet på oktober. Nu gäller det att hämta hem ts, säger Birgitta Gunnarsson.

  Margareta Dahlberg, rådgivare i egna firman MD Lantbruksråd med Mantorp i Östergötland som utgångspunkt, ventilerar ofta frågan om volym eller kvalitet med sina kunder i dessa dagar. Väldigt många behöver större volym.

  – Men det är viktigt med kvalitet också. Kommer vi in i oktober kan det vara svårt att få tillräckligt bra hygienisk kvalitet på ensilaget. Då kan det vara bättre att ta vallen i slutet på september och få både en hygglig volym och en bra kvalitet, säger Margareta Dahlberg.

  Även vallens sammansättning bör vägas in i beslut om skördetidpunkt. Har växterna blommat eller gått i ax så händer det inte så mycket mer ut tillväxtsynpunkt, menar Margareta Dahlberg.

   Margareta Dahlberg.
  Margareta Dahlberg. FOTO: Marie Henningsson

  När vallen skördas sent är risken större för feljäsningar i ensilaget. Det beror bland annat på att grönmassan är blötare och att energiinnehållet är lägre. Det kallare vädret spelar också in.

  – Är det någon gång det är viktigt att använda tillsatsmedel så är det i den sena skörden, säger Margareta Dahlberg.

  Birgitta Gunnarsson påminner om att vallinsådden kan vara en resurs att ta tillvara en höst som denna. Nederbörden har fått insådden att piggna till och växa rejält.

  – Du kan mycket väl skörda insådden en gång sent på hösten. Visserligen brukar vi säga att tar du en skörd i mitten eller slutet på oktober så tar du den skörden från nästa års förstaskörd. Men det får vi ta i år, så att vi får foder för hela stallsäsongen, säger Birgitta Gunnarsson.

  LÄS OCKSÅ: Lantbruket kämpar mot torkkatastrofenLÄS OCKSÅ: ”En vallskörd över förväntan”

  Rådgivarnas tips:

  Gör en foderinventering och räkna ut vilken skördemängd du behöver ta in. Grunda skördebeslutet på det.

  Avvakta med skörd så länge vallen växer.

  Använd tillsatsmedel vid ensileringen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen