Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april

  Klumprotsjuka ett ökande problem i höstraps

  Klumprotsjuka i höstraps är ett problem som ökar. Bakom utvecklingen ligger varmare och fuktigare höstar, men också att fler odlar raps och att odlingen kommer tätare i växtföljden.

   Fält i Västra Götaland med utbredda angrepp av klumprotsjuka.
  Fält i Västra Götaland med utbredda angrepp av klumprotsjuka. FOTO: Fredrik Tidström/Växtab

  De senaste årens höga pris gör att allt fler lantbrukare odlar höstraps. Samtidigt har problemen med klumprotsjuka i grödan ökat. Angreppen kan leda till minskad skörd, eller i värsta fall till att grödan utvintrar helt.

   Klumprotsjuka ger en tydlig svulst på rapsplantans rötter.
  Klumprotsjuka ger en tydlig svulst på rapsplantans rötter. FOTO: Fredrik Tidström/Växtab

  – Det är allvarligt att klumprotsjukan ökar i Sverige, allt fler odlare upptäcker det och vi pratar mycket om problemet. Vi har ingen statistik över utvecklingen men det är klart mer nu än för bara fem år sedan, säger Albin Gunnarsson, odlingsexpert på Sveriges Frö- och oljeväxtodlare.

   Albin Gunnarsson, Sveriges Frö- och oljeväxtodlare.
  Albin Gunnarsson, Sveriges Frö- och oljeväxtodlare. FOTO: Torbjörn Esping

  I takt med att höstrapsodlingen blivit vanligare har också fler smittade jordar upptäckts. Smittan kan ligga kvar i jorden i 15 år eller mer och ett kortare intervall i växtföljden innan du återkommer till samma fält med oljeväxter ökar risken för angrepp.

  Smittan kan även stanna i värdväxter som till exempel lomme, penningört och åkersenap, men också i spillraps.

  – Det är ett stort problem att smittan ligger kvar så länge i marken. Har man väl fått in den så blir man ju inte av med den. En del av problemet är de tidiga sådderna som leder till större mottaglighet. En veckas senare sådd skulle kanske inte få bort det helt, men det skulle minska skadorna, säger Gunilla Berg på Växtskyddscentralen Alnarp.

   Gunilla Berg, Växtskyddscentralen Alnarp.
  Gunilla Berg, Växtskyddscentralen Alnarp. FOTO: Hans Dahlgren

  Annars är rekommendationen att ta prov på jorden om du misstänker att det finns smitta. Upptäcker du smitta är rekommendationen att gå över till en resistent sort av rapsutsäde.

  – Skillnaden i avkastning är numera mindre än 5 procent mot konventionellt utsäde. Det som är viktigt med de resistenta sorterna är att de enbart ska användas på smittad jord och inte preventivt eller för att kunna odla raps tätare i växtföljden, säger Albin Gunnarsson.

  FAKTA: Klumprotsjuka

  Klumprotsjuka är lätt att känna igen eftersom den ger en tydlig svulst på rötterna som ofta reducerar skörden. Svulsterna leder till att plantorna inte klarar vintern utan fryser bort. Smittan ligger kvar i jorden 15 till 20 år innan den klingar av. 

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen