Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2020

  Bättre betalt för biffen

  KLS Ugglarps höjer noteringen på nötkött med 50 öre kilot.

  – Vi har en positiv orderingång inför det nya året och räknar med att marknaden följer oss i detta, säger Paul Robertson på KLS Ugglarps.

   Nötnoteringen stiger.
  Nötnoteringen stiger. FOTO: Shutterstock/TT

  Höjningen är generell för alla djurkategorier. Från vecka 50 är noteringen 38,25 kronor per kilo slaktkropp i de bäst betalda kategorierna stut och ungko i klass R. Ungtjur, som är den vanligaste djurkategorin i storboskapsslakten ligger efter höjningen på 37,25 kronor kilot.

  KLS Ugglarps kunder efterfrågar mer nötkött. Företaget hade sålt större volymer redan i år om det hade funnits slaktdjur att köpa. Då har man ändå haft ett bra inflöde av nya leverantörer under året.

  – I snitt har vi tecknat avtal med en ny leverantör om dagen hela året. Lågt räknat, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps.

   Paul Robertson, KLS Ugglarps.
  Paul Robertson, KLS Ugglarps. FOTO: KLS Ugglarps

  Han framhåller också betydelsen av att ha ett högt kapacitetsutnyttjande i slakterierna för att vara kostnadseffektiv.

  En minskad tillgång på slaktdjur spelar också in. Offentlig statistik visar att antalet kor och kalvar inte har återhämtat sig efter torkåret 2018. Ledtiderna inom nötköttsproduktionen är långa och därmed kan det förväntas brist på slaktmogna djur under åtminstone första kvartalet 2021.

  Paul Robertson betonar att höjningen är ett led i en långsiktig, positiv värdeutveckling på svenskt nötkött.

  – Det är vår sjätte höjning av noteringen på nötkött i år och att höja noteringen vid den här tiden på året tror jag är unikt, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen