Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juli

  KLS köper lamm på Gotland

  KLS Ugglarps börjar köpa in och slakta lamm på Gotland i höst.

  – Det är på lammproducenternas anmodan som vi kör i gång 1 september, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps.

   Konkurrensen ökar om lammen på Gotland.
  Konkurrensen ökar om lammen på Gotland. FOTO: Helena Larsson/Naturfotograferna/TT

  Företagets får- och lammslakt på ön blir möjlig tack vare ett utökat samarbete med Gotlands Slagteri, ägt av Svenskt Butikskött. Företagen samarbetar redan i dag; de nötkreatur KLS Ugglarp köper in på Gotland slaktas i Visby.

  – Vi lyckas komma överens trots att vi också är konkurrenter, säger Paul Robertson.

  Med satsningen på Gotland och samarbetet med de nya ägarna till Siljans Chark i Dalarna är KLS Ugglarps redo att köpa in lamm och får över hela södra och mellersta Sverige.

  Hoppas hålla priset uppe

  Noteringen på lamm har varit rekordhög under våren, men sjunkit något i sommar. På hösten brukar noteringen falla ytterligare med slakten av årslammen. Förra hösten blev dock ett undantag då betydligt färre lamm kom till slakt efter torkåret 2018.

  Paul Robertson vill inte lova något, men ambitionen är att i möjligaste mån hålla noteringen intakt.

  – Vi måste värna om den nivån vi har fått upp noteringen till. Den behövs för att producenterna ska våga satsa.

  Han betonar också betydelsen av att få upp priset på fårkött. Med låga priser på utslagstackorna och höga priser på lammen blir det dyrt att slakta en tacka och sätta in ett lamm i produktion i stället.

  – Det är viktigt att lammproducenterna, stora som små, rekryterar och drar nytta av de avelsframsteg som görs, säger Paul Robertson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen