Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 juli

  Dispens för nytt medel efter förbud mot Reglone

  Klöverfröodlare får dispens att använda ett nytt medel för nedvissning av grödan inför skörd.

   Rödklöver i blom.
  Rödklöver i blom. FOTO: Anna Nilsson

  2019 var sista säsongen odlarna fick använda Reglone då dess aktiva substans förbjudits på EU-nivå. Utan nedvissning i rätt tid före skörd riskerar klöverfröodlarna att få stora skördeförluster eller helt skördebortfall genom att grödan blir svårtröskad eller drösar. Därför har Kemikalieinspektionen beviljat nöddispens för användning preparatet Beloukha i vit-, röd- och alsikeklöverfrö från 15 juli till 12 november efter en ansökan från Sveriges Frö- och oljeväxtodlare (SFO).

  – Det är en produkt som påminner om Reglone som vi historiskt har använt för nedvissning av klöver. Men eftersom den har blivit förbjuden har vi sökt nya alternativ och provat denna i försök. Vi tycker att den fungerar rimligt bra, säger Erik Moll, vallfröexpert på SFO.

  Inte lika effektivt

  Erfarenheten från förra årets försök visade att full dos på 16 liter per hektar hade bäst effekt och att preparatet fungerade något bättre i vitklöver än rödklöver. Det är inte lika effektivt som Reglone, som har bidragit till att klövern har kunnat tröskas stående och därmed haft en större odlingssäkerhet.

  En frodig klöver kan både behöva strängläggas och behandlas med Beloukha.

  – Då skyndar man på processen för när man har en gröda stränglagd så är vi väldigt blottade för väderlek. Får vi stora regn tar det tid innan det torkar upp jämfört med en stående gröd, säger Erik Moll.

  Beloukha är dessutom dyrare än Reglone och därför vill man i försöken hitta en strategi som kan sänka doseringen. Totalt sett blir odlingen dyrare med det nya medlet.

  – Det krävs ett ökat fröpris för att kompensera för det här, säger Erik Moll.

  Beloukha ska sprutas när det är varmt och soligt för att få god effekt.

  Medlet förväntas bli registrerat i potatis för nedvissning inför skörd och SFO planerar då att ansöka om UPMA (utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde) för klöverfröodling.

  Relaterade artiklar

  Till toppen