Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 mars

  Klimatsmart omställare vill växa

  Allt började hemma vid bysågen i Böta kvarn. Där började Niclas Jonsson bygga upp en företagskoncern, som hjälper svenska industrier att ställa om till klimatsmarta energilösningar.

   Industriernas omställning till fossilfri energi har bara börjat, tror Niclas Jonsson.
  Industriernas omställning till fossilfri energi har bara börjat, tror Niclas Jonsson. FOTO: Fredrik Loberg

  – Det har gått oerhört bra, men vi är ändå bara i början av resan. Målet är en miljard i omsättning år 2020, säger han.

  Niclas Jonsson är uppväxt i den lilla skogsbyn Böta kvarn i Högsby kommun. Förra året vann han flera prestigefyllda priser. Bland annat utsågs han till östra Sveriges mest framgångsrika entreprenör, i den internationella tävlingen Entrepreneur of the year. Snart ska hans storsatsning lanseras internationellt under varumärket BK Tech.

  – Danmark kommer att bli en viktig marknad för oss, berättar Niclas Jonsson.

  – Det finns en oerhörd potential i många länder att hjälpa industrier att konvertera till billigare och fossilfria energilösningar.

  Niclas Jonsson har arbetat som underhållsingenjör på Oskarshamns kärnkraftverk. Stormen Gudrun förändrade hans yrkesliv. När den drog fram i januari år 2006 fälldes stora mängder skog på föräldragården i Böta kvarn. Under månaderna som följde hade Niclas Jonsson, hans bror och deras far fullt upp med att såga och hyvla allt nedfällt timmer. Samtidigt började Niclas Jonsson fundera på vad de snabbt växande högarna av kutterspån skulle användas till. Beslutet blev att börja tillverka pellets i en gammal halmlada.

  Synergifokus

  – Jag tänker mycket på synergier, förklarar Niclas Jonsson. När andra ser omöjligheter och svårigheter ser jag möjligheter att skapa något nytt.

  Inom pelletsbranschen upptäckte Niclas Jonsson snart att det saknades ett helhetstänk. Den nya energikällan gav inte tillräckligt stabil värme i många villor, bland annat på grund av att pelletsens egenskaper inte var synkroniserade med pannornas funktionalitet.

   Niclas Jonsson hjälper industrier att energikonvertera.
  Niclas Jonsson hjälper industrier att energikonvertera. FOTO: Fredrik Loberg

  – Träet som pelletsen tillverkas av är ju ett naturligt material, som beter sig olika till exempel beroende på var det har växt.

  – Det gäller att lära sig hur man kan bearbeta råvaran på rätt sätt.

  Många installatörer saknade detaljkunskap, enligt Niclas Jonsson.

  – När omställningen till pelletsbrännare inte fungerade tillräckligt bra på villasidan blev det också svårare att sälja in en energikonvertering till industrin.

  Överraskande gensvar

  Niclas Jonsson bestämde sig för att göra något åt problemet. Han lovade att personligen se till att den som köpte pellets av honom hade en fungerande panna. Samtidigt köpte han ett rökgasinstrument och letade information på internet om processer och maskininställningar.

  Fler kunder än förväntat nappade på detta paketerbjudande.

  – Under en period gjorde jag inget annat än åkte runt och justerade pannornas brännare, så att mina pelletskunder kunde elda på ett effektivt sätt, så att det blev varmt i stugorna.

  Kunskaperna som han skaffade sig då kunde också användas till att förbättra produktionsprocessen av pellets i Böta kvarn. Företaget anställde personal och efter tre år hade omsättningen ökat till över 20 miljoner kronor.

  År 2010 förstördes pelletsfabriken av en brand. Tillverkningen stod stilla i ett år. Sedan byggdes en ny fabrik. Niclas Jonsson upptäckte att många industriägare fortfarande tvekade att genomföra energiomställningar. Många sa att det var omöjligt att övertyga dem, men år 2015 bestämde sig Niclas Jonsson för att försöka. Han satte ihop en pedagogisk ”bilderbok” och började resa runt i Sverige. Han informerade företagen och erbjöd helhetslösningar.

  Byter namn i år

  – Olika slags kunder nappade, bland annat en chipstillverkare, som började värma fritösen med en pelletseldad ångpanna istället för med gasol.

  – Hos en annan kund i Norrköping, som maler ner havre och bryter ner den till molekylnivå, behövdes mycket höga temperaturer, och där gjorde vi ett större jobb.

  – Vi har successivt byggt upp en kompetens i företaget så att vi kan genomföra utredningar och bygga en komplett anläggning som kunden vill ha.

  I år byter verksamheten varumärke från Böta kvarn-gruppen till BK Tech. Niclas är ägare och VD. Antalet anställda har ökat till 135, plus cirka 65 inhyrda personer på konsultbasis. BK Tech har personal i Stockholm, Norrköping, Jönköping, Kristianstad och Böta Kvarn. BKtech söker ny personal, bland annat till sin ”experimentverkstad”, BK Tech Industri AB, i Blomstermåla, där cirka 50 personer arbetar i dag.

  – Vi står inför en ökning av att bygga och genomföra projekt, både stora och komplicerade. Projektledare och konstruktörer med specifik kunskap behöver anställas.

  – Svårigheten i dag är att hitta den kompetens vi behöver på rätt ort.

  Siktar på industrin

  BK Tech är i startgroparna även för att introducera andra produkter för grön elproduktion, exempelvis inom vindkraftsbranschen, berättar Niclas Jonsson.

  – Framför allt kommer vi fortsätta jobba strategiskt mot industrin. I Sverige har fortfarande bara 5-10 procent av industrierna genomfört energikonvertering. De flesta har olje- och gasolpannor och behöver göra något åt sin förbrukning.

  – Regeringen pekar ju också inte bara med en hand, utan två, mot att den svenska industrin ska vara koldioxidneutral år 2040. Klimatklivet har förlängts till 2023 och Sverige är det land som ska bli bäst i världen på det här. Det är förenat med enormt mycket jobb.

  Niclas Jonsson säger att han inte hunnit reflektera över den utveckling som hans företag fått, sedan pelletsfabriken byggdes i Böta kvarn.

  – Inte år 2006, och inte heller år 2015, hade jag kunnat drömma om att vi skulle växa på det här sättet.

  – Företaget startade på grund av Gudrun. En paradox är ju att vi arbetar för att bekämpa det som förmodligen orsakade den stormen, det vill säga mänsklig klimatpåverkan i form av fortsatt koldioxidökning i atmosfären.

  LÄS OCKSÅ: Skördaren som är en självgående pelletspressLÄS OCKSÅ: Pelletsfabriken som reste sig ur askanLÄS OCKSÅ: Stora risker med pelletsproduktion

  Niclas Jonsson

  Ålder: 43

  Befattning: VD och ägare

  Företag: BK Tech

  Företagets tjänster: Biobaserad fjärrvärme, behovsanalys, konstruktion, projektering och byggnation av kompletta anläggningar för ångproduktion. Service, underhåll och drift samt försörjning av bränslepellets, montage, konstruktionssvetsning,

  Omsättning: Cirka 400 miljoner kronor

  Antal anställda: 135

  Till toppen