Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juni 2017

  Klimatsmart fiskmat med potatis och mjölmask

  Potatisskal blir mat för mjölmaskar som sedan blir fiskfoder. Det är Icas vision när matkedjan nu utvecklar ett nytt system för klimatsmartare fiskfoder.

   I juli blir det tillåtet att använda protein från insekter i fiskfoder. Ica vill använda svinn från potatis till att mata mjölmaskar...
  Bild 1/2 I juli blir det tillåtet att använda protein från insekter i fiskfoder. Ica vill använda svinn från potatis till att mata mjölmaskar... FOTO: Ica
   ... där insekterna i sin tur kan bli fiskfoder åt de odlade rödingar som sedan säljs i Icabutikerna.
  Bild 2/2 ... där insekterna i sin tur kan bli fiskfoder åt de odlade rödingar som sedan säljs i Icabutikerna. FOTO: Ica

  Den 1 juli blir det tillåtet att använda protein från insekter till fiskfoder inom EU. Den här förändringen planerar Ica att utnyttja. Matkedjan vill använda svinn som uppstår när företaget packar potatis och skicka till företaget Nutrient som föder upp mjölmaskar. Mjölmasken ska i sin tur bli fiskfoder till den röding som säljs i Icas fiskdiskar.

  Bli mer innovativa

  ”Det här är ett väldigt bra exempel på hur vi inom livsmedelskedjan kan vinna på att samarbeta. För att lösa de klimat- och miljöutmaningar vi står inför måste vi bli mer innovativa och öka samverkan”, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige i ett pressmeddelande.

  När produktionen kommit i gång räknar Ica med att åtta ton potatis blir mjölmaskmat varje månad. Nu börjar också arbetet med att ta fram ett klimatsmartare fiskfoder med proteinmjöl på mjölmask. Icas röding säljs redan i dag, men tanken är att det nya insektsproteinet helt eller delvis ska ersätta fiskmjöl i fodret som rödingarna får. Mjölmaskarna är rika på de fleromättade fetterna omega 3 och 6 och att använda insektsprotein i fodret minskar också miljöbelastningen på haven.

  Hållbart och attraktivt

  ”Insektsproduktion är ett område där det händer väldigt mycket och eftersom det är ett klimatvänligt sätt att producera protein är det intressant för oss. Här har vi tillsammans med Nutrient hittat en möjlighet att använda insekterna på ett sätt som både är hållbart och attraktivt för kunderna, säger Louise Nilsson, teamchef EMV Innovation på Ica.

  LÄS MER: Danmark satsar 19 miljoner kronor på insektsproduktion

  LÄS MER: Första insektsfarmen på gång

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen