Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 januari 2018

  Bortglömt bröd i klimatdebatten

  Bröd är en bortglömd hjälte i klimatdebatten och har oförtjänt dåligt rykte. Det menar tre debattörer i en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet.

  Vi svenskar lämnar alltför stora klimatavtryck och får i oss för lite fullkorn. Samtidigt missar vi brödets viktiga roll för att klara både klimatutmaningen och förbättra folkhälsan. Det skriver Maria Sitell, Brödinstitutet, tillsammans med Anna Richert, Världsnaturfonden och Minna Hellman, Konsumentföreningen i Stockholm, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

  – Vi skrev artikeln för att det är tydligt att bröd är en del av lösningen på klimatproblematiken, säger Maria Sitell till ATL.

  Vilka reaktioner har ni fått?

  – Väldigt många har hört av sig och från många håll. Det roliga är att vi också har fått starkt gensvar från forskningen inom både klimat- och nutritionsområdet. Många har uttryckt sig i stil med ”skönt att detta äntligen kommer fram”.

   Bröd är basvaran som både är klimatsmartare och nyttigare än många tror, säger Maria Sitell, på Brödinstitutet: - Felaktiga myter om bröd är i omlopp och folk tänker inte på spannmål som något klimatsmart.
  Bröd är basvaran som både är klimatsmartare och nyttigare än många tror, säger Maria Sitell, på Brödinstitutet: - Felaktiga myter om bröd är i omlopp och folk tänker inte på spannmål som något klimatsmart.

  Billig och närproducerad

  Bröd och andra spannmålsprodukter hör till den grupp livsmedel som lämnar minst fotavtryck för den globala uppvärmningen. Trots det hamnar bröd i skymundan i både hälso- och klimatdebatten, skriver författarna i artikeln:

  ”En väg framåt mot ett hållbart samhälle för den planet vi har är att vi äter mer vegetabilier. Hit räknas bröd som är bra för klimatet och mer fullkorn som är bra för folkhälsan. Men en ny studie visar att svenskarna inte känner till brödets positiva egenskaper.”

  Vill minska på köttet

  – Man behöver inte gå över ån för att hämta vatten. Det är onödigt att köpa hitfraktad quinoa för klimatets skull när vi har vårt eget bröd, müsli och potatis som stapelvaror, säger Maria Sitell som är utbildad dietist.

  Nästan två av tre tillfrågade svenskar uppger att de ska minska sin konsumtion av fläsk- och nötkött och ersätta det med växtbaserade livsmedel, enligt en opinionsundersökning från november 2017 som Brödinstitutet beställt från United Minds. Bara 11 procent av de tillfrågade säger att de ska ersätta köttet med mer bröd.

  Mycket protein

  Många vet inte att bröd är en viktig proteinkälla, tror Maria Sitell.

  – Man förknippar bröd med mycket kolhydrater och att de skulle ge mer kalorier än vad fett och protein gör, vilket inte stämmer. Bröd är en vegetabilisk proteinkälla på samma sätt som bönor och linser. Om vegetabiliskt protein kombineras rätt, som till exempel med ett glas mjölk blir proteinkvaliteten hög.

  LÄS MER: Köttätandet ökar inte längreLÄS OCKSÅ: Först ut med insekter i brödet

   Maria Sitell, Brödinstitutet.
  Maria Sitell, Brödinstitutet. FOTO: Studio CA

  ”Rena felaktigheter om bröd”

  I genomsnitt äter en svensk ett kilo bröd i veckan, och konsumtionen har minskat något de senaste åren.

  – Attityden till bröd har blivit sämre under senare år då självutnämnda experter i media har fått komma ut med rena felaktigheter om att man ska äta mindre bröd för att minska i vikt, säger Maria Sitell.

  – Det är förstås helt felaktigt och fullkornsbröd är tvärtom väldigt bra för mättnad och att hålla vikten.

  Vilka är den värsta fördomen om bröd, anser du?

  – Att man blir tjock av det. Det stämmer inte. Vi behöver äta mycket mer fullkorn och behöver äta mer spannmålsprodukter. Att äta minst fyra grova brödskivor per dag är en bra riktlinje för hälsan. Men för klimatet är allt bröd bra.

  HÄR läser du hela debattartikelnLÄS MER: Svensktmärkt bröd ger ny affär för odlareLÄS MER: ”Jordbruket har nyckelroll för klimatet”LÄS MER: Lantbruk skapar allt mer solenergi

  Relaterade artiklar

  Till toppen