Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juni 2019

  Klimatet dominerar i Almedalen

  KRÖNIKA. En djupdykning i Almedalsveckans program visar vilka frågor det opinionsbildande Sverige anser vara viktigast.

  Det finns inget förutbestämt tema för Almedalsveckan. Med 3 581 öppna arrangemang och hundratals arrangörer finns det ingen möjlighet att styra ämnesvalen i en specifik riktning.

  Det betyder att de röda trådar som ändå kan ses är ett resultat av att många olika människor och organisationer spunnit likadant. Skiftningarna från år till år i vilka ämnen som får större spridning beror delvis på vilka företag och organisationer som deltar och hur mycket de satsar. Skulle, säg, Djurens Rätt hålla sig borta ett år skulle antalet arrangemang på temat djurrätt och djurskydd minska drastiskt. (Fast inte så mycket som förr, nu finns det fler som engagerar sig i de frågorna.)

  Men många av de intresseorganisationer och företag som vill synas under politikerveckan har inte en så tydlig nisch, eller i alla fall inte en de tror kan dra publik. (”Vi vill ha dina pengar” är inte en säljande seminarietitel, eller så kanske den är så ärlig att den blir det, varsågod den som vill sticka ut i programmet nästa år.) Så de måste hitta en ingång för publiken, något de tror uppfattas som viktigt och intressant oavsett vem som arrangerar.

  Klimatet har varit ett sådant inkastarord sedan min första politikervecka 2006 och i år verkar det vara det dominerande temat, möjligtvis med konkurrens av hållbarhet, ett ord som har fördelen att kunna fyllas med lite vad som helst. De senaste årens växande intresse för livsmedelsförsörjning i kombination med krisberedskap verkar ha svalnat, nu är det i stället tillståndet för och tillgången till vatten som återkommer i olika sammanhang.

  Skogen, inte minst målkonflikterna i den, är vanligast bland de evenemang jag markerat som intressanta för ATL:s läsare. Både vattenbristen och skogen kan ju sorteras under klimatämnet. Att en överlevnadsfråga som klimatet är Almedalens inofficiella tema när intresseorganisationer och branscher får bestämma är som det ska vara.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen