Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 december 2018

  Märket som löste stödknuten

  En strikt tolkning av reglerna gör att Nygården missar ett halvt års stöd för sina gödselgaspannor. Men genom att klassa ned dem är stödet nu tillbaka.

  FOTO: Mikael Ljungström
   Hjobonden Anders Widinghoff har problem sitt bidrag för för gas.
  Hjobonden Anders Widinghoff har problem sitt bidrag för för gas. FOTO: Mikael Ljungström

  ATL har tidigare skrivit om mjölkbonden Anders Widinghoff på Nygården utanför Hjo, som gick miste om sitt gödselgasstöd. Stödet har beviljats de senaste tre åren men stoppades efter en ny regeltolkning hos jordbruksverket trots att ingenting förändrats på gården.

  När stödet skulle beräknas vid årsskiftet 2017/18 utgick jordbruksverket från pannornas maximala effekt. Då låg Nygårdens biogasanläggningar på 750 kilowatt. Och därmed över gränsen på 500 kilowatt för när stöd ska beviljas, enligt jordbruksverkets tolkning av EU:s regelverk.

  Klassade ner

  Till saken hör att det bara finns två små brännare som matar pannorna och som i praktiken styr den verkliga effekten. Brännarna kommer aldrig upp i mer än 180 kilowatt vardera, vilket även tillsammans är väl under gränsen.

  – De hade fått för sig att det var pannornas installerade effekt som var det intressanta och inte den verkliga effekten vi kunde utnyttja via brännarna. Men det är ju alltid frivilligt att klassa ned en panna från en högre effekt till en lägre och det gjorde vi, säger Anders Widinghoff.

  FOTO: Mikael Ljungström

  Förlorade halvårs stöd

  Han fick ut nya klistermärken från tillverkaren att sätta på pannorna som säger att de nu inte får eldas med lika hög effekt längre. Och från en vecka till nästa var kraven för stöd uppfyllda.

  – Tillverkaren hade kontakt med jordbruksverket som tittade på frågan och godkände pannorna. Det kostade mig ett par tusen kronor i byråkrati för att skicka ut nya papper. Och nya klisterlappar, säger Anders Widinghoff.

  Gården har börjat få gödselgasstöd igen men till följd av jordbruksverkets tolkning av reglerna har Anders Widinghoff förlorat ett drygt halvårs stöd.

  ”Byrokratiskt begränsning”

  Efter nyår måste han också köpa och installera en gasfackla. Det är en ventil som måste till när pannorna nu är nedklassade. Går den ena pannan sönder måste facklan finnas som back-up för att kunna elda undan gasen.

  – Gasfacklan blir som en nödventilen när vi nu tvingats klassa ned pannorna. Det finns ingen fysisk begränsning i pannorna utan i detta fall handlar snarare om en byråkratisk begränsning, säger Anders Widinghoff.

  Han räknar med att inköp av gasfacklan kommer att kosta omkring 250 000 kronor plus installationskostnader. Det kommer att ta en stor del av nästa års gasstöd som beräknas bli på mellan 400 000 och 500 000 kronor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen