Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 oktober 2019

  Grönt ljus efter andra utfrågningen

  Janusz Wojciechowski fick klartecken som jordbrukskommissionär av EU-parlamentets jordbruksutskott efter en andra utfrågning på tisdagen.

  Nu återstår att se om EU-kommissionen i sin helhet godkänns av parlamentet.

   Janusz Wojciechowski, tilltänkt EU-kommissionär.
  Janusz Wojciechowski, tilltänkt EU-kommissionär. FOTO: Alexis Haulot

  Den polske kandidaten Janusz Wojciechowski fick dåligt betyg efter förra veckans framträdande inför EU-parlamentet. Han ansågs dåligt påläst och hans förkärlek för småskaligt jordbruk betecknades som ovetenskaplig av en dansk EU-parlamentariker.

  Efter att ha fått besvara ett antal skriftliga frågor från parlamentarikerna repade Janusz Wojciechowski nytt mod och inställde sig på tisdagen för en andra utfrågning inför utskottet.

  Gick bättre att svara på polska

  Den här gången valde han att svara på sitt modersmål polska och det underlättade för honom, menar Pär Holmgren, parlamentsledamot för Miljöpartiet.

  – Det gav honom pondus, trygghet och ett säkrare intryck. Han var väldigt vag förra gången, säger Pär Holmgren till ATL och fortsätter:

  – Han har fortfarande stort fokus på djurrätt, där han har en bra historia bakåt. Det är viktigt för oss i gröna gruppen.

  Pär Holmgren anser också att Wojciechowski den här gången var mer balanserad i sin syn på små, medelstora och stora lantbruk.

  Välkomna garantier

  Även Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley tycker att den polske kandidaten lyckades bättre i sitt andra försök.

  – Wojciechowski var tydlig med att han ville få ett konkurrenskraftigt jordbruk, där bönder som väljer att göra mer för djurvälfärden och miljön inte ska straffas. Han gav garantier om att han kommer göra allt han kan för att få den nya jordbrukspolitiken på plats så snabbt som möjligt. Det är välkommet, skriver Fredrick Federley i ett sms till ATL.

  Efter tisdagens utfrågning beslöt utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling att godkänna Janusz Wojciechowski som EU-kommissionär.

  Nu hänger hans framtida öde på om EU-kommissionen i sin helhet, med Ursula von der Leyen som ordförande, kan godkännas av EU-parlamentet vid en omröstning som planeras till 23 oktober.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen