Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 oktober 2017

  Klartecken för mejeriköp

  Arla får nu klartecken från Konkurrensverket att gå vidare med köpet av Gefleortens mejeri.

  Konkurrensverket har prövat Arlas förvärv av Gefleortens mejeri. I sitt beslut konstaterar verket att Arla har en mycket stark ställning på marknaden i Sverige och att köpet stärker den ställningen ytterligare.

  ”Utredningen visar dock att Gefleortens inte utövar ett betydande konkurrenstryck på Arla Foods i nuläget”, skriver Konkurrensverket på sin hemsida.

  Fallande lönsamhet

  Konkurrensverket menar också att Gefleortens minskade försäljning och fallande lönsamhet också pekar på att konkurrens kommer att försvagas ytterligare. Förvärvet bedöms heller inte försämra möjligheterna till expansion eller någon annan aktörs inträde på den lokala marknaden.

  Det var vid föreningsstämman i maj som ägarna enhälligt beslöt att inleda förhandlingar med Arla om ett samgående.

  LÄS OCKSÅ: Konkurrensverket granskar mejeriaffär

  ”Som en mindre regional mejeriaktör får vi det allt svårare att klara oss själva i den hårdnande internationella konkurrensen”, sa då mejeriföreningens ordförande Thomas Lundgren, i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Avtal klart mellan Arla och GefleortenPREMIUMKOMMENTAR: Starkt varumärke inte tillräckligt

  Relaterade artiklar

  Till toppen