Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2020

  Klart: Sverige får exportera griskött till Filippinerna

  Ett avtal för export av svenskt griskött till Filippinerna har nu godkänts av ländernas respektive regeringar. Exportmarknaden väntas vara värd ”tiotals miljoner” årligen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till ATL.

   Generellt är det större efterfrågan på andra typer av styckdetaljer i Asien än i västvärlden, så som grisfötter och grisöron.
  Generellt är det större efterfrågan på andra typer av styckdetaljer i Asien än i västvärlden, så som grisfötter och grisöron. FOTO: Tomas Oneborg/SvD/TT

  På onsdagen stod det klart att ett avtal för export av svenskt griskött till Filippinerna är i hamn.

  – Det kvarstår några praktiska frågor och certifikat som ska komma på plats, men vi räknar med att exporten ska kunna inledas inom ett par månader, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson till ATL.

  Avtalet gäller alla typer av svenska grisköttsprodukter. Däremot är det generellt större efterfrågan på andra typer av styckdetaljer i Asien än i västvärlden, så som grisfötter och grisöron.

  – Det här är en tydlig möjlighet för både den svenska grisproduktionen och förädlingsindustrin att skapa bättre lönsamhet och ökade intäkter. Det är en målmedveten strategi för att öka exporten av svenska bra produkter som tagits fram utifrån god djurhälsa, låg antibiotikaanvändning och hög livsmedelssäkerhet, säger Jennie Nilsson.

  Vad beräknas denna exportmarknad vara värd årligen?

  – Det är inget som jag har fått bekräftat i nuläget, men man pratar om tiotals miljoner kronor årligen.

  Svinpesten kan ha spelat in

  Filippinerna är ett av de länder som drabbats hårt av afrikansk svinpest och Jennie Nilsson tror att det kan ha spelat in för avtalets godkännande.

  – Man kan misstänkta det då Asien generellt är hårt prövat i det här fallet. Totalt såg vi en grisproduktionsnedgång på 4 procent i världen till följd av den afrikanska svinpesten förra året och nedgången väntas öka till 10 procent i år, varav merparten i Asien.

  Nyligen godkändes även nya handelsavtal för livsmedelsexport mellan EU-länderna och Japan respektive Sydkorea.

  – Asien är en intressant marknad med många medvetna konsumenter som vi tror efterfrågar svenska produkter.

  Regeringens mål är att även få handelsavtal för export av bland annat griskött och havre till Kina undertecknade. Exportavtalen är klara och den svenska regeringen är redo att skriva på. Bollen ligger fortsatt hos kineserna.

  Hur ser du på den kinesiska ambassadörens utspel i december om att Kina ska begränsa sin handel med Sverige till följd av regeringens hantering av Gui Minhai-fallet?

  – Jag har inga kommentarer till det i nuläget och ingen ytterligare information kring avtalen.

  Regeringens exportsatsning

  Regeringen ska årligen satsa 34 miljoner kronor på ökad livsmedelsexport till och med 2025.

  Pengarna används till exempel till att synliggöra svenska produkter på mässor eller i direktkontakten med andra länder. De används också till exempelvis omfattande anläggningsbesiktningar i länder utanför EU.

  Satsningarna är led i den nationella livsmedelsstrategin som syftar till att öka den svenska matproduktionen. Den svenska livsmedelsindustrins exportandel uppgår i dag till cirka 30 procent. Målet är att den ska vara 50 procent till år 2030.

  Totalt ska 122 miljoner kronor årligen satsas på livsmedelstrategin fram till och med 2025.

  Utöver det läggs ytterligare totalt 114 miljoner kronor redan i år.

  Källa: Näringsdepartementet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen