Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juni

  Klart om tvåårig Cap-övergång

  Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken träder i kraft först 2023.

   Cap kör på i gamla hjulspår i två år till.
  Cap kör på i gamla hjulspår i två år till. FOTO: Hans Dahlgren

  Nuvarande system för jordbruksstöden förlängs med två år. Det enades EU:s medlemsländer, EU-parlamentet och EU-kommissionen om i dag, tisdag. EU-kommissionen insisterade in i det sista på att det räcker med ett år för förberedelser för den reform som ännu inte är klubbad, men böjde sig alltså till slut.

  Inte officiellt klart

  Överenskommelsen innebär i stort sett att det system som gäller i dag förlängs. Men det betyder inte att det inte kan bli förändringar. Vad stöden ska betalas med är inte klart, då den långtidsbudget som ska börja gälla nästa år ännu inte är färdigförhandlad. Dagens system är anpassat till en budget som antagligen kommer att ha krympt när de förhandlingarna är över. De officiella besluten om övergångsperioden kan inte fattas förrän långtidsbudgeten är klar.

  Ersättningar förlängs längre

  Förutom längden på övergångsperioden enades parterna också om några andra förändringar i förhållande till EU-kommissionens ursprungliga förslag. Landsbygdsprogramsersättningar för ekologiskt lantbruk och miljö- och klimatåtgärder ska kunna förlängas med fem år, inte bara tre. Djurvälfärdsersättningar läggs också till de åtgärder som kan förlängas under övergångsperioden.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen