Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 november 2020

  Klart om övergångsperiod för Cap

  EU-parlamentet, medlemsländerna och EU-kommissionen är överens om vad som ska gälla de närmaste två åren.

   Principerna för jordbruksstöden de närmaste två åren är klara, men pengarna är ännu inte klubbade.
  Principerna för jordbruksstöden de närmaste två åren är klara, men pengarna är ännu inte klubbade. FOTO: Per Emgardsson

  Förseningen av reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken innebär att det krävs en tvåårig övergångsperiod innan det nya stödsystemet kan träda i kraft. Det enades EU:s medlemsländer, EU-parlamentet och EU-kommissionen om i fredags kväll.

  I stort innebär överenskommelsen, som delvis nåddes redan i somras, att samma struktur som gäller i dag förlängs i två år. Budgeten ser dock något annorlunda ut, och det tillkommer regler för öronmärkning vad stöden ska gå till för det extra pandemistödet på 8,07 miljarder euro. 37 procent av pandemidelen av budgeten ska gå till miljö- och djurvälfärdsåtgärder medan minst 55 procent ska gå till ”sociala och digitala omställningsåtgärder”. För resten av stöden gäller att ambitionerna för miljö och klimat inte får minska jämfört med i dag.

  Långtidsbudgeten fortfarande inte spikad

  Helt klart är inte allt innan formella beslut fattats i EU-parlamentet och Rådet, vilket väntas ske i december. Lite mer osäkert är att den långtidsbudget som ska finansiera jordbruksstöden från och med den första januari ännu inte är spikad. Polen och Ungern har hittills inte velat gå med på skrivningar som kopplar budgeten till upprätthållande av rättstatens principer.

  ”Vi uppmanar nu alla medlemsländer att ta ansvar och gå med på överenskommelsen om långtidsbudgeten så att finansieringen till våra bönder, som redan lidit mycket på grund av Covid-19-krisen, kan nå fram snabbt”, säger EU-parlamentets förhandlare, den finska liberalen Elsi Katainen, enligt ett pressmeddelande.

  Trepartssamtalen mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och EU-kommissionen om de regler som ska gälla efter 2022 fortsätter.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen