Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 april 2019

  Klart för Komatsus svenska storsatsning

  Nu är det klart att Komatsu Forest bygger en ny fabrik i Umeå. Ledningen räknar med att den ska stå klar 2021.

   Komatsus största skotare 895 byggs i anläggningen i Umeå.
  Bild 1/3 Komatsus största skotare 895 byggs i anläggningen i Umeå. FOTO: Komatsu
   De nya lokalerna kommer att bli på 40 000 kvadratmeter.
  Bild 2/3 De nya lokalerna kommer att bli på 40 000 kvadratmeter. FOTO: Komatsu
   Den nya anläggningen ska bli koldioxidneutral i sin produktion, med hjälp av solpaneler, modern byggteknik och geoenergi.
  Bild 3/3 Den nya anläggningen ska bli koldioxidneutral i sin produktion, med hjälp av solpaneler, modern byggteknik och geoenergi. FOTO: Komatsu

  Komatsu Forest har redan i dag sitt huvudkontor och en fabrik i Umeå. Men det har varit känt sedan i höstas att bolaget önskat en ny anläggning. Nu har klartecknet kommit till att bygga i Klockarbäcken i stadens utkant dit all verksamhet ska flyttas.

  Byggstarten ska enligt planerna bli redan i år och den färdiga fabriken ska vara klar att inviga 2021. Fabriken kommer att bli närmare 40 000 kvadratmeter stor uppdelat på produktionsyta i två plan samt en tillhörande kontorsbyggnad i sex plan.

  ”Ger oss utrymme att växa”

  ”Vi ska bygga en framtidssäkrad fabrik, där vi kan lägga grunden för nästa generations skogsmaskiner. I de nya lokalerna kommer vi att kunna samla både tillverkning och utveckling. Vi satsar på en fabrik som tillgodoser vårt behov här och nu, men även ger oss utrymme att växa för framtiden”, säger Martin Ärlestig, fabrikschef Komatsu Forest i ett pressmeddelande.

  Fabriken kommer att ha stort fokus på hållbarhet. Den ska bli koldioxidneutral i sin produktion, med hjälp av solpaneler, modern byggteknik och geoenergi. Placeringen vid Klockarbäcken i Umeå ska också underlätta hållbarhetsarbetet, då närheten till järnvägen innebär att en ökad andel av företagets transporter kan ske via järnväg.

  Företaget, som är en av kommunens största arbetsgivare, har tidigare fått 56 miljoner kronor av Tillväxtverket för sin expansion.

  Komatsufakta:

  Grundat i Umeå 1961, som Umeå Mekaniska

  Cirka 1 700 anställda totalt i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Österrike, Frankrike, Storbritannien, Ryssland, USA, Australien och Brasilien.

  Huvudkontor i Umeå

  Produktionsenhet för hjulgående maskiner och skördaraggregat i Umeå

  Produktionsenhet för bandgående maskiner i Chattanooga, USA

  Nettoförsäljning 2017: 509 miljoner euro

  Helägt av Komatsu Ltd of Japan

  Källa: Komatsu Forest

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen