Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 april 2018

  Kinesiskt bolag bygger stall med flera våningar

  Framtidens smarta grisstall byggs på höjden. Åtminstone i Kina. Tusen suggor per våningsplan finns i sjuvåningsstallen som togs i bruk förra året. Och ännu högre är på gång.

  Det aktuella området i Guangxiprovinsen är bergigt. Det gör det komplicerat och dyrt att skaffa fram marker plana nog att anlägga de gigantiska grisuppfödningsanläggningar som kineserna behöver för att tillgodose den allt starkare efterfrågan på griskött.

   Foto: Skiold A/S Suggstall från fjärde våningen. Ljusinsläppen blir få och de bärande pelarna många.
  Foto: Skiold A/S Suggstall från fjärde våningen. Ljusinsläppen blir få och de bärande pelarna många. FOTO: Skiold

  Bolaget Yangxiang har omfamnat höghusidén i sina utbyggnadsplaner. I fjol startades smågrisproduktion i två sjuvåningshus. I år blir två niovåningshus köras i gång och inom ett par ska två trettonvåningshus byggas.

  Facktidningen pigprogress.net har lyckats få en anonym intervju med en av Yangxiangs konstruktörer.

  Skorstenen

  Vid sidan om topografin är bättre djurhälsa och mindre arbetskraft drivkrafterna bakom att bygga på höjden. Varje våningsplan rymmer tusen suggor och är en separat enhet utan kontakt uppåt eller nedåt.

  Frånluften dras ut genom skorstenar som mynnar flera meter över taket. Risken för att smittoämnen ska sprida sig med ventilationsluften blir då betydligt mindre än när stallarna ligger sida vid sida på marknivå. Tilluften filtreras innan den tas in i stallplanet och det finns även luftkylning för att optimera temperaturen.

  Färre personal

  Arbetsmässigt klarar fyra personer av att sköta de tusen suggorna på varje våning, enligt den anonyme konstruktören. I ett konventionellt stall med tusen suggor krävs det tio personer för uppgiften.

  Men det är inte billigt att bygga i Kina heller. En suggplats i sjuvåningsstallet kostade 2 000 euro, en konventionellt byggd plats hade man byggt för 1 500 euro.

   Foto: Skiold A/S Ett niovåningshus grisstall under uppförande i Guangxiprovonsen i Kina.
  Foto: Skiold A/S Ett niovåningshus grisstall under uppförande i Guangxiprovonsen i Kina.

  Danska Skiold finns med som leverantörer av bland annat utfodringsanläggningar i de pågående byggena.

  På sin hemsida beskriver de uppgiften som utmanande. Vertikala transporter i stället för horisontella är tuff uppgift inte minst för att det handlar om så stora volymer foder som ska upp och gödsel som ska ner.

  Men det är kostnadseffektivt. Enligt källan på Yangxiang ligger produktionskostnaden för en avvand sjukilosgris runt 23 euro. Den avvanda grisen föds sedan upp till slakt på en annan anläggning.

  LÄS OCKSÅ: Litet lyft för veteprisetLÄS OCKSÅ: Vinnarstallets kalkyl sågasLÄS OCKSÅ: Jättestall för suggor byggs på Varaslätten

  Relaterade artiklar

  Till toppen