Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari

  Kinesisk genmodifierad gris – immun mot pest

  Forskare i Kina har skapat en genmodifierad gris som är motståndskraftig mot klassisk svinpest, rapporterar Vetenskapsradion.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Tack vare genredigeringstekniken Crispr/cas9 har de kinesiska forskarna lyckats skydda grisarna från att bli sjuka i klassisk svinpest. Smittpridningen stoppas eftersom viruset inte längre kan utvecklas inne i grisarna, rapporterar Vetenskapsradion.

  Ulf Magnusson, professor i veterinärmedicin vid SLU, tycker att forskarnas resultat är intressanta:

  – Att ha mer sjukdomsresistenta djur är alla sjukdomsgenetikers våta dröm. Då behöver man inte vaccinera djuren och man behöver inte behandla dem med antibiotika, säger han till radion.

  Än är forskningen i sin linda eftersom forskarna ännu inte vet om de virusresistenta grisarna klarar av att lämna laboratoriet för att bli produktionsgrisar.

  Ingen vaccinering i Europa

  Klassisk svinpest förekommer i stora delar av världen, med utbrott i Japan i höstas. Men sjukdomen är inte att förväxla med Afrikansk svinpest, som också är mycket smittsam.

  I Kina vaccineras alla grisar mot klassisk svinpest, men det görs inte i Europa. Vid upptäckt smitta slaktas i stället de grisar som misstänks kunna vara smittade.

  Det har förekommit flera utbrott inom EU, men under senare år endast vid enstaka tillfällen. Under 1990-talet drabbades Nederländerna av ett omfattande svinpestutbrott och drygt tio miljoner grisar fick avlivas. Senaste kända svenska fallet av klassisk svinpest var år 1944, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

  Genredigering med Crispr/cas9

  Är ett sorts genetiskt verktyg som ursprungligen är en del av bakteriens

  immunförsvar, som skyddar den mot bland annat virus.

  Crispr/cas9 fungerar som en sorts sax som kan bli guidat till att klippa DNA på specifika ställen.

  Tekniken ger forskare ett nytt sätt att förändra gener och studera okända geners egenskaper.

  Källa: Uppsala universitet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen