Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 september 2016

  Kineserna väljer gröna livsmedel

  Ekonomiska förutsättningar och matskandaler lyfter intresset för ekologiska livsmedel i Kina, framgår av rapport.

  Den kinesiska marknaden för ekologiska produkter växer med 30 procent per år och värderas till 39 miljarder yuan, motsvarande ca 50 miljarder kronor. Det framgår av en kommande marknadsrapport från Beijing Organic and Beyond som snart publiceras.

  Kina har en stor – och växande efterfrågan på ekologiska livsmedel och ses som en viktig marknad för svensk ekologisk livsmedelsexport. Inte minst har efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter tagit fart i Kina i takt med ökade inkomster.

  Fem gånger dyrare

  Medvetna konsumenter som har ekonomiska möjligheter väljer i allt större utsträckning ekologiskt. Tillväxten sker trots att ekologiska produkter är avsevärt dyrare i Kina med priser som är 5-6 gånger högre än konventionella livsmedel.

  ­­­— Det intressanta här är att det är hälsofrågor som driver utvecklingen. Det verkar vara en närmast global trend. Medvetna konsumenter som har möjlighet väljer i allt större utsträckning eko, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav till Atl.

  Matskandaler i Kina har också lyft de gröna, ekologiska produkterna vilket bidragit till att intresset för hälsofrågor tagit fart.

  Ökar mer än världsmarknaden

  Sammantaget växer marknaden i Kina för ekologisk mat snabbare än världsmarknaden. Medan världsmarknaden för ekologisk mat ökar med knappt 15 procent, så ser Kina en ökning med 30 procent, framgår av rapporten.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen