Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 maj

  Kinas och Australiens handelsbråk eskalerar

  Handelsbråket mellan Kina och Australien förvärras. Tidigare i veckan införde Kina strafftullar på 80,5 procent på korn från Australien.

   Kornbönder i Australien drabbas av Kinas nya strafftullar.
  Kornbönder i Australien drabbas av Kinas nya strafftullar. FOTO: Ivan Sekretarev TT/AFP

  Det är det senaste tecknet på försämrade relationer mellan länderna, där Australien bland annat har krävt en utredning om coronavirusets ursprung.

  Strafftullarna kommer enligt Kinas handelsdepartement att finnas i fem år och förklaringen från Kinas sida är att man hävdar sig ha bekräftat prisdumpning på grödan.

  Australien nekar till anklagelserna. Jordbruksminister David Littleproud säger att landet överväger att dra frågan inför världshandelsorganisationen WTO, men förnekar att länderna bedriver ett handelskrig.

  – I själva verket så har de använt sig av en process, ganska rättvist, runt en tro på att vi inte har varit rättvisa i vår handel, säger han.

  Svårt hitta kunder

  För australiska bönder är det ett hårt besked, då Kina står för mer än halva kornexporten, värd årligen 1,5–2 miljarder australiska dollar, motsvarande 9–13 miljarder kronor.

  – Det finns inte så många alternativa marknader. Det skulle kunna säljas till Saudiarabien, men det kommer att bli kraftigt rabatterat jämfört med vad australiska bönder skulle kunna ha fått genom att sälja till Kina, säger en regeringskälla.

  Kina däremot – världens största kornimportör – väntas kunna rikta sig till andra storproducenter som Frankrike, Kanada eller Argentina i stället.

  Började med Huawei

  Relationerna mellan Kina och Australien surnade till 2018 när Australien stoppade den kinesiska teknikjätten Huawei från utbyggandet av 5G-nätet i landet. Regeringen i Canberra är också orolig över Pekings ökade inflytande i Stillahavsområdet.

  Australiska krav på en oberoende coronautredning har fått Kinas Australienambassadör att uppmana kinesiska kunder att bojkotta australiska varor.

  – Problematiken är en del av en bredare balansgång som Australien går mellan sin politiska hemvist i väst och sin ekonomiska i öst, säger Tobin Gorey, jordbruksanalytiker vid australiska Commonwealth Bank.

  Fakta: Stor kornproducent

  Korn används inom ölbryggande och som djurfoder. Australien är en av världens största kornproducenter, och står för 30–40 procent av handeln av korn som används till bryggerier, och 20 procent av fodermarknaden.

  Omkring 8 miljoner ton korn odlas i Australien årligen, på nästan fyra miljoner hektar. 4,6 miljoner ton exporteras i genomsnitt till Kina.

  Källa: Aegic

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen