Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 april 2018

  Kinabesök i svenska stallar

  Kina hägrar för svenska grisuppfödare och den svenska grisen lockar den kinesiska köttbranschen. En kinesisk delegation har besökt grisuppfödare i Sverige.

   Bertil Odell berättar om svensk grisproduktion för Chen Wei från China Meat Association.
  Bertil Odell berättar om svensk grisproduktion för Chen Wei från China Meat Association. FOTO: Åsa Odell

  Åsa Odell, grisföretagare i Skåne och vice ordförande i LRF, hade intresserade besökare på gården i måndags. En niohövdad delegation från China Meat Association, CMA, är på rundresa i Europa och besöker i tur och ordning Irland, Sverige och Finland.

  – De var väldigt intresserade och frågade om allt. Foder, boxstorlek, golvvärme, förflyttningar av djur. Sådant som bönder brukar fråga bönder. Kul att ta emot så intresserade besökare, säger Åsa Odell.

  Besöksgruppen var inte grisuppfödare, men deras branschorganisation, CMA, representerar en årsproduktion på 400 miljoner grisar, en betydande del av Kinas totala produktion som är 700 miljoner grisar om året.

  Exportöppning

  Studiebesöket och rundresan i Sverige är ett led i försöken att få i gång en svensk export till Kina. I december presenterade Kina ett utkast till protokoll för ett landgodkännande som ska öppna för export av griskött till kött. Förhandlingar om detta pågår och nu ville kineserna se vad svenska uppfödare och slakterier har att erbjuda.

  Den svenska grisbranschens kalkyl säger att en exportframgång i Kina kan ge 150 miljoner kronor i merbetalning till de svenska uppfödarna. Det skulle innebära nästan 60 kronor mer per gris i den svenska årsproduktionen på 2,6 miljoner grisar.

   Chen Wei, China Meat Association, besökte Åsa och Bertil Odell tillsammans med Lennart Nilsson som är svenskt lantbruksråd i Kina.
  Chen Wei, China Meat Association, besökte Åsa och Bertil Odell tillsammans med Lennart Nilsson som är svenskt lantbruksråd i Kina. FOTO: Åsa Odell

  Öron kan bli hårdvaluta

  I takt med stigande välstånd kan allt fler kineser efterfråga även dyrare köttdetaljer. Både premiumprodukter som rapsgris men även biprodukter som svans, öron och fötter kan hitta köpare i Kina. Detaljer som betraktas som restprodukter i Sverige, men som delikatesser i Kina.

  Åsa Odell är förhoppningsfull efter att ha varit värd för det kinesiska besöket. De kinesiska besökarna imponerades av produktionen:

  – Ledaren för delegationen, Chen Wei, frågade varför vi inte producerade fler grisar i Sverige: ”Ni har ju fantastiska möjligheter”, berättar Åsa Odell.

  De större svenska slakterierna ägs av Danish Crown och HK Scan, som båda är företag med exportkompetens.

  Men är de svenska volymerna tillräckliga för export till Kina?

  – Vi vet att våra volymer är väldigt små. Men det är inte så många fler än Sverige och Finland som kan erbjuda svansar till försäljning. Trots lagkrav så kuperas ju fortfarande svansarna på 95 procent av grisarna i EU, säger Åsa Odell.

  Kan ge mer

  Ambitionen är att komma in på någon del av den stora kinesiska marknaden.

  Det kan i sin tur bli en hävstång för att få den svenska produktionen att växa. Trots en positiv prisutveckling de senaste fyra åren har inte produktionen vuxit i någon större omfattning.

  – Den positiva prisbilden är inget självspelande piano. Vi behöver öka den svenska produktionen och hitta avsättning för svenska grisar på fler marknader än den svenska, säger Åsa Odell.

  LÄS OCKSÅ: Kinesiskt bolag bygger stall med flera våningarLÄS OCKSÅ: Kina får sojapriser att fallaLÄS OCKSÅ: Oväntat turbulent årsskifte för råvarumarknaderna

  Relaterade artiklar

  Till toppen