Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 augusti 2019

  Kina: Statliga bolag slutar köpa jordbruksprodukter

  Kina ska ha tillbett statliga företag att sluta importera amerikanska jordbruksvaror. Det uppger en Bloomberg reporter på Twitter.

   President Donald Trump. Arkivbild.
  President Donald Trump. Arkivbild. FOTO: Chris Kleponis / Polaris / TT

  Utvecklingen kommer efter att den amerikanska presidenten på torsdagen gått vidare med att införa 10 procentiga tullar på en lista med varor omfattande 300 miljarder dollar av kinesiska exportvaror, med startdatum den första september.

  Nyheten fick yuanen att försvagas ytterligare och försvagades genom den ökända 7 linjen mot dollarn. Försvagningen ledde till ett kvickt uttalande från den kinesiska centralbanken, PBOC, som menade att bara för att valutan försvagats igenom nivån betyder det inte att den inte ”kommer komma tillbaka”.

  Läs mer: Trump inför tullar på kinesiska varor

  Utnyttja valutakursen

  PBOC sade också att de kommer slåss mot kortsiktig spekulation på valutan och stabilisera marknaden.

  Utbud och efterfrågan av valutan, handelsprotektionism och förväntningar om ytterligare tullar på kinesiska varor var enligt Centralbanken anledningarna till försvagningen.

  ”Peggen ovanför 6,9 i dag indikerar att kinesiska myndigheter äntligen kan vara villiga att utnyttja valutakursen som ett verktyg i handelskriget”, sade Khoon Goh, vid Australia & New Zealand Banking Group, till Reuters.

  Läs mer: Trump: Inga tecken på att Kina köper jordbruksprodukter

  USA:s anklagelser falska

  USA:s tidigare anklagelser om att Kina inte köpt jordbruksprodukter från USA är falska, köpen har genomförts. Det uppger NDRC, Kinas planeringsorgan på måndagen enligt statlig media, rapporterar Reuters.

  Enligt NDRC har Kina redan köpt 130.000 ton sojabönor. Ytterligare 2 miljoner ton är på väg med destination Kina, och väntar på att börja lastas i augusti. Totalt har länderna kommit överens om att Kina ska köpa 14 miljoner ton sojabönor.

  Kinesiska företag har också ansökt om tullbefrielse för en rad jordbruksprodukter de köpt från USA sedan juli, bland annat vete, fläsk och hirs.

  Läs mer: Nytt möte mellan Kina och USA i september

  Relaterade artiklar

  Till toppen