Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 januari

  Kina och Egypten sänkte Setras resultat

  Träindustriföretaget Setras rörelseresultat mer än halverades under fjolårets fjärde kvartal. Helåret 2018 innebär dock ett rejält resultatlyft jämfört med föregående år.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  – Vi är tunga i Kina och Mena-området och det är där vi har upplevt svagare marknader. Priserna gick rejält ned i Egypten i det fjärde kvartalet, säger VD Hannele Arvonen till Nyhetsbyrån Direkt.

  Setra redovisar ett rörelseresultat om 23 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, ned från 52 miljoner ett år tidigare. För helåret 2018 landade rörelseresultatet på 355 miljoner kronor, en fördubbling jämfört med 2017.

  ”Kommer att bli tuffare”

  För 2019 är Setrachefen dock försiktigt optimistisk.

  – Det är ett utmanande år, det kommer att bli tuffare, men det kan ändå bli ett bra år, säger hon och fortsätter:

  – Generellt är efterfrågan bra och lagren inte på alarmerande nivåer. Europa ser stabilt ut och USA-marknaden är fortfarande stark.

  Vad gäller Kina hoppas Hannele Arvonen på att de stimulansåtgärder som aviserats ska få positiva effekter på ekonomin.

  – I Egypten har marknaden kommit i gång och priserna vänt upp igen, säger hon.

  Setra ägs till 50 procent av Sveaskog och 49,5 procent av skogsägarföreningen Mellanskog. Övriga 0,5 procent ägs av cirka 1 500 mindre aktieägare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen