Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 maj

  Tobias Eklinds kinesiska under

  Många pikade Tobias Eklind när de fick veta att han skulle köpa en kinalastare. Men nu har retstickorna bytt åsikt och tycker att han fått mycket maskin för pengarna.

  Har man fyra sågverk på gården behövs det en lastmaskin för att hålla dessa med timmer. Så Tobias Eklind letade länge efter ett lämplig begagnat objekt för under 200 000 kronor. Han hade två krav. Den skulle kunna lyfta minst 1,2 ton och vara midjestyrd.

  – Men de jag hittade hade antingen en miljon problem eller var riktiga rosthögar. Eller så var de för dyra.

   Det var inte självklart från början att det skulle stå en lastmaskin från Kina på gården. Tobias Eklind tittade länge på begagnade alternativ.
  Det var inte självklart från början att det skulle stå en lastmaskin från Kina på gården. Tobias Eklind tittade länge på begagnade alternativ. FOTO: Tobias Eklind
   Har man som Tobias Eklind fyra sågverk på gården behövs det utrustning för timmerhantering.
  Har man som Tobias Eklind fyra sågverk på gården behövs det utrustning för timmerhantering. FOTO: Tobias Eklind

  Då såg han några kinesiska maskiner på Blocket.

  – Precis som många andra hade jag en bild av att de var mest skräp men jag började kolla runt lite och det verkade som om det hände något för omkring 3 år sedan. Kvaliteten blev tydligen mycket bättre då.

  Efter att ha provat flera maskiner slog han till sist till på en Kima 15.

  – Hytten är stor och bra. Sedan fick jag med pallgafflar, schaktblad och skopa för 169 000 kronor. Och leverantören är bara tre mil bort. Så jag är helnöjd.

   Kima 15 väger 3,5 ton och det säljs ett 10-tal per år i Sverige.
  Kima 15 väger 3,5 ton och det säljs ett 10-tal per år i Sverige. FOTO: Tobias Eklind

  Det var många som lyfte på ögonbrynen när de fick veta att Tobias Eklind skulle slå till på en lastare från Kina.

  – Det blev en hel del pikar innan. Men nu när de varit här och tittat tycker de att jag fått mycket maskin för pengarna.

   – Precis som många andra hade jag en bild av att kinamaskiner var mest skräp, säger Tobias Eklind. Men nu har han tänkt om.
  – Precis som många andra hade jag en bild av att kinamaskiner var mest skräp, säger Tobias Eklind. Men nu har han tänkt om. FOTO: Tobias Eklind

  En anledning till de kinesiska maskinernas ibland tvivelaktiga rykte kan vara att vissa återförsäljare inte är helt seriösa, menar Tobias Eklind:

  – Det finns många lycksökare som köper på sig ett 10-tal maskiner och sedan kränger dem via nätet utan att tankar på service och sådant. Men firman jag köpte av har funnits i tolv år, så det känns tryggt.

   Minst 1,2 tons lyftkapacitet var ett av kraven.
  Minst 1,2 tons lyftkapacitet var ett av kraven. FOTO: Tobias Eklind

  Han har bara haft sin Kima några veckor så hittills har den bara gått drygt 25 timmar. Så hur den ska hålla på sikt är för tidigt att säga något om.

  – Men problem kan det bli med alla maskiner. Nu har jag i alla fall garanti på grejorna.

  Enligt Peter Thörnqvist på Nante maskiner som är generalagent för Kimalastarna i Sverige säljs det ett 10-tal maskiner per år. Av dessa är Kima 15 den populäraste.

   Tobias Eklind jobbar som IT-coach till vardags. Men har också fyra sågverk på sin gård där han har prova på kurser för alla som vill testa.
  Tobias Eklind jobbar som IT-coach till vardags. Men har också fyra sågverk på sin gård där han har prova på kurser för alla som vill testa. FOTO: Privat

  Läs mer om Tobias Eklind: Kapar åt sig fans på nätet

  Kima 15

  Motor: 4-cylindrig diesel på 50 hästkrafter (Xinchai 498)

  Växellåda: 2 fram, 2 back, fyrhjulsdrift

  Fäste: Trima

  Lastkapacitet: 1 500 kg

  Lyfthöjd: 2,6 meter

  Maskinvikt: 3 500 kg

  Maxhastighet: 20 km/h

  Mått: 5049 x 1719 x 2525 mm

  Fler artiklar i serien min maskin:50-åring i täckdikningstjänstBudgetbygge när trotjänaren skogsanpassadesNu är Jonny Holmgrens baklastare som ny igenPer Ivar Nordells alltiallomaskin

  Har du en maskin som har en spännande historia? Nytt eller nött spelar ingen roll. Tipsa på red@atl.nu

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen