Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 maj 2016

  Kemis angrepp på Jordbruksverket

  Kemikalieinspektionen går till angrepp mot Jordbruksverkets yttrande om dispens för användning av Stomp. Jordbruksverket uttalar sig motsägelsefullt, skriver myndigheten.

  FOTO: Ann Lindén

  LRF överklagade för en tid sedan Kemikalieinspektionens beslut om att inte bevilja dispens för användning av ogräsmedlet Stomp i frilandsodling av lök, purjolök, gräslök, palsternacka, torra trädgårdsbönor och rotpersilja till Mark- och miljödomstolen.

  Jordbruksverket har inkommit med ett yttrande om LRF:s underlag som Kemikalieinspektionen svarade på i veckan.

  ”Aktuella faran”

  Myndigheten anser inte att Jordbruksverkets yttrande i målet bringar tydlighet i detta, eftersom Jordbruksverket uttalar sig motsägelsefullt och påtalar konsekvenser vid användning av alternativen som gäller rent generellt vid användning av växtskyddsmedel. Inte heller besvarar Jordbruksverket frågan om alternativen kan avvärja den aktuella faran.

  Förklarar inte varför

  Kemikalieinspektionen framhåller att Jordbruksverket inte förklarar varför produkterna Boxer, Fenix, Basagran SG och Matrigon 72 SG inte kan anses utgöra ett rimligt alternativ till dispens för Stomp SC.

  Andrea von Essen, handläggare på Jordbruksverket, har inte tagit del av hela materialet, men ger en generell kommentar.

  – Jag tycker att vi har tagit fram ett gediget underlag med hjälp av rågivare vid Växtskyddcentralerna som är experter på just frilandsodling och ogräs. Vi har gjort ett grundligt arbete, säger hon och fortsätter:

  – Vi har utgått ifrån det som fungerar i praktiken i fält, vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är utifrån beprövad erfarenhet, från vad vi ser i försök och odlingar.

  Bedrövade

  Agneta Sundgren på LRF är bedrövad över Kemikalieinspektionen hållning.

  – Problemet med alla alternativ som Kemikalieinspektionen räknar upp är att de skadar löken.

  När det gäller medlet Centium 36 CS framhåller Kemikalieinspektionen att det är ett alternativ till Stomp för bekämpning av örtogräs i rotpersilja och torra kokbönor sedan produkten fick ett utvidgat produktgodkännande den 9 maj.

  Relaterade artiklar

  Till toppen