Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 mars 2006

  KC Ranch fick efterlängtat besök

  Djurskyddsmyndigheten gjorde ett undantag och inspekterade djurhållningen på KC Ranch. Ligghallar eller ej; frågan kommer att avgöras i länsrätten.

  Carl-Axel Dahlgren berättar om djurhållningen på KC Ranch för Djurskyddsmyndighetens Maria Wallberg, Lotta Andersson och Torsten Jakobsson. Foto: Helge Rubin
  Carl-Axel Dahlgren berättar om djurhållningen på KC Ranch för Djurskyddsmyndighetens Maria Wallberg, Lotta Andersson och Torsten Jakobsson. Foto: Helge Rubin

  REVINGEHED ATL
  På torsdagen kom de äntligen till Revingehed: Djurskyddsmyndighetens ställföreträdande generaldirektör Torsten Jakobsson, veterinärinspektören Lotta Andersson och djurskyddsinspektören Maria Wallberg.

  Ett besök som Kerstin och Carl-Axel Dahlgren, ägare till KC Ranch, länge har efterlyst. Dahlgrens vill att myndigheten med egna ögon ska se hur ranchdriften på Revingehed är organiserad och hur djuren mår.

  Myndigheten mötte ett vintrigt, gråkallt Revingehed och en intensiv uppbackning för ranchdriften. såväl kommunpolitiker av skilda kulörer som fältbiologer och naturvårdsfolk hade mött upp för att visa sitt stöd för KC Ranch.

  Avslog dispens

  Djurskyddsmyndigheten avslog i oktober förra året KC Ranchs ansökan om fortsatt dispens från kravet på ligghall till djuren. Kravet från Djurskyddsmyndigheten är att alla djur ska ha tillgång till fullgott skydd samt en torr och ren liggplats, även vid extrem väderlek.
  – Nu vill vi framför allt se på skogen och vilket skydd djuren kan få av skogen, sa Lotta Andersson på djurskyddsmyndigheten till ATL.

  Djurskyddsmyndigheten togs på en bussresa runt det vidsträckta militära övningsområdet. Alla djurgrupper besöktes och ranchen visade hur utfodringen styrs till olika platser efter väderförhållandena.

  KC Ranch har överklagat beslutet och fallet kommer under våren upp i länsrätten. KC Ranch hävdar, uppbackade av länsveterinären och kommunens djurskyddsinspektör, att det går att upprätthålla ett gott djurskydd även utan ligghall. Djuren har så stora områden att röra sig över att de kan söka lämpligt skydd i terrängen. Djurägarna styr också djurens förflyttningar över fältet genom att variera utfodringsplatser efter väderlek.

  Floran hotad

  Men ligghallar är inte bara onödiga för djuren på Revingehed, anser ranchens supportrar. Hallarna är också ett hot mot den Kravgodkända driften och mot floran på fältet, anser Naturskyddsförening, Fältbiologer och många med dem.

  Till ligghallarna krävs det halm; och att uppbringa ekologisk halm till 1 400 kreatur låter sig inte göras. Skulle det trots allt gå att få tag på halm att strö med, så kan man vara säker på att djuren också äter av den. Då kommer djuren inte längre att ströva runt på fältet lika mycket och därmed kommer det av botanikerna omhuldade och för floran nödvändiga vinterbetandet att minska drastiskt.

  Ärendet är efter överklagandet inte längre Djurskyddsmyndighetens utan länsrättens.
  – Om skyddet för djuren finns här ska vi underrätta länsrätten om det. Men efter vad jag sett hittills stämmer förhållandena bra med det som anges i ansökan, kommenterade Torsten Jakobsson.
  – Men vi gör inte den slutliga bedömningen här på plats.

  Marcus Frennemark

  Relaterade artiklar

  Till toppen