Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2019

  Kattmärkning kan bli obligatorisk

  Det bör bli lag på att alla katter, även ladugårdskatter, ska märkas. Det har en statlig utredare kommit fram till.

   80 kronor per katt kan det komma att kosta i registreringsavgift om utredarens förslag om obligatorisk kattmärkning går igenom.
  80 kronor per katt kan det komma att kosta i registreringsavgift om utredarens förslag om obligatorisk kattmärkning går igenom. FOTO: Mostphoto

  Den första januari 2021 bör det bli lag på att även katter ska ha en märkning. Alla kattägare ska också vara skyldiga att anmäla sitt djur till ett centralt register. Precis samma regler som i dag gäller för hundar ska alltså även gälla katter.

  Det menar den statliga utredare som fick i uppdrag att försöka minska antalet hemlösa katter i Sverige. Av Sveriges totalt 1,4 miljoner katter uppskattas omkring 100 000 vara hemlösa.

  Tidigare försök

  Tankarna har varit uppe tidigare. 1996 kom ett första förslag att alla katter inom tättbebyggt område skulle vara märkta. Men det nya bygger på att alla katter, såväl i städer som på landsbygden, ska ha en individuell identifikation och vara registrerade.

  Jordbruksverket har nu kommit fram till att det kommer att kosta djurägarna omkring 80 kronor per katt i registreringsavgift.

  LRF har i ett svar till ett tidigare betänkande om ny djurskyddslag kommit fram till att det kan ställa till det ordentligt om det är krav på att alla katter, även utanför stadsplanerat område, ska vara registrerade. ”Konsekvensen av att det finns en omärkt katt på en gård skulle i så fall kunna bli att gårdsägaren får en anmälan på sig eller ett föreläggande och ett myndighetsingripande.”

  Kan bli vite

  Enligt utredaren räcker det inte med ett halsband utan djuren bör antingen få ett chip under huden eller tatueras, senast vid fyra månaders ålder.

  Utredaren har också kommit fram till att det ska finnas möjlighet att utdöma vite om bestämmelserna inte följs.

  Relaterade artiklar

  Till toppen